— woensdag 30 januari 2019, 10:00 | 0 reacties, praat mee

Van Nieuwkerk over privacy-uitzending: ‘ik had kritischer moeten zijn’

ANP

Matthijs van Nieuwkerk heeft gisteren in De Wereld Draait Door (DWDD) een boeteshawl omgedaan en gezegd dat hij "iets te weinig kritische verbazing" heeft getoond toen vijf acteurs die een theaterstuk over privacy maken theorieën en verdachtmakingen konden spuien over onder meer de werking van inlichtingendiensten in Nederland.

Van Nieuwkerk erkent dat hij kritischer had moeten zijn op de beweringen van het vijftal, die door kenners - daaronder ook tegenstanders van de datahonger van de Nederlandse overheid - werden gefileerd. Ook pleitbezorger van ruimere bevoegdheden van de inlichtingendiensten minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) verbaasde zich op Twitter over de ‘feitenvrije’ ruimte die de vijf acteurs werd geboden.

Acteurs van het theatergezelschap De Verleiders zaten aan tafel om te praten over het toneelstuk Niks Te Verbergen, over online-privacy. Acteur Tom de Ket zegt bij de NOS dat sommige uitspraken “iets genuanceerder gebracht hadden moeten worden”. Het zou vooral de bedoeling zijn geweest een toekomstbeeld te schetsen over risco’s en “waar het naartoe kan gaan”.

De beweringen werden aan tafel niet weersproken - die rol nam Twitter op zich.

Van Nieuwkerk kondigde aan dat Ollongren en de groep acteurs komende maand nog eens over de zaak komen praten. Meer bij NOS

Bekijk meer van

Matthijs van Nieuwkerk DWDD

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.