— woensdag 14 december 2016, 09:07 | 1 reactie, praat mee

Val van Aleppo: oproep tot bescherming journalisten

Een straat in Aleppo op 13 december 2016 | Stringer

Nu troepen van Assad en andere regeringsgezinde troepen bezig zijn met de inname van de Syrische stad Aleppo, dringen internationale journalistieke organisaties er bij Assad op aan om journalisten in de stad te beschermen. "We zijn extreem bezorgd dat het aantal journalisten dat gedood of gearresteerd wordt een piek zal beleven nu de overheid de hele stad in handen wil nemen", aldus CPJ-woordvoerder Sherif Mansour. Laatste wijziging: 14 december 2016, 09:59

De Verenigde Naties meldden gisteren dat er ruim tachtig burgers standrechtelijk zouden zijn geëxectueerd door Assad-gezinde groepen. Mensen die tijdens de bezetting medische hulp hebben verleend of als activist over de situatie in de stad berichtten, vrezen voor hun leven. Sommigen stuurden via sociale media een laatste noodkreet uit.

Er is weinig concreet nieuws uit Aleppo beschikbaar: er zou sprake zijn van een officieel staakt-het-vuren, maar woordvoerders van de verschillende vechtende groeperingen hebben daar tegenstrijdige uitspraken over gedaan, aldus CPJ.

Volgens de NOS is de stad nu volledig in handen van regeringsgezinde groepen, maar kunnen burgers de stad nog niet uit. Sinds de start van de oorlog in Syrië zijn er in het land 107 journalisten gedood - de helft daarvan kwam om door beschietingen van het regeringsleger van Assad, stelt CPJ.

Karam al-Masri, fotojournalist van het Franse persbureau AFP, doet al jarenlang vanuit de stad verslag. Hij won voor zijn werk de door de Varenne Foundation ingestelde prijs voor fotojournalistiek. De fotograaf kon de prijs niet zelf komen ophalen. AFP-topman Emmanuel Hoog deed dat voor hem en prees Masri voor zijn “buitengewone moed en voorbeeldige professionaliteit”.

Bekijk meer van

Syrië Aleppo

Praat mee

1 reactie

E. van de Beek, 14 december 2016, 17:13

Wat is dit voor een vreemd bericht?
Waarom doen CPJ en andere journalistieke organisaties een oproep aan de Syrische regering om journalisten te sparen?
Zo’n oproep deden ze namelijk niet aan Al Nusra toen die de stad innam. Sinds de bezetting van Al Nusra van Aleppo heeft daar geen journalist zijn werk meer kunnen doen. Er zijn in die stad in totaal 16 journalisten gedood, waaronder een journalist die geëxecuteerd is door het Vrije Syrische leger.

In bovenstaand bericht van Lars Pasveer staat bovendien dat tachtig burgers standrechtelijk zouden zijn geëxecuteerd door Assad-gezinde groepen. Als bron voert hij op: de Verenigde naties.
Op de website van de Verenigde Naties lees ik echter dat er tenminste 82 burgers zijn gedood,  als gevolg van standrechtelijke executies, maar ook als gevolg van bombardementen.
Ook voert de Verenigde Naties geen enkel bewijs op voor haar bewering. Ze baseert haar bericht over de 82 gedode burgers op ‘credible reports’. Door wie die ‘credible reports’ de wereld zijn ingestuurd worden nergens toegelicht. Zeker is echter dat er in Aleppo momenteel geen ‘onafhankelijke waarnemers’ zijn.
Saillant detail: het bericht over de 82 gedode burgers is afkomstig van de Human Rights Commission van de VN. Deze wordt aangestuurd door Saoedi-Arabië, een land dat zelf allesbehalve kampioen mensenrechten is en bovendien de belangrijkste financier is van het in Syrië actieve ISIS. Moeten we dit bericht daarom maar niet met een korreltje zout nemen? 

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.