Jodal

— woensdag 26 februari 2014, 08:35

Turkse premier onder vuur

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan ligt onder vuur nadat geluidsopnamen opdoken waarin hij in een gesprek zijn zoon zou aanraden grote sommen contant geld uit hun huis in veiligheid te brengen. Het zou gaan om een telefoongesprek van 17 december, de dag waarop de Turkse politie een grote operatie tegen corruptie hield. Bij die actie en latere operaties werden onder anderen zonen van ministers opgepakt. Een aantal kabinetsleden stapten korte tijd later op. Volgens de premier zijn de opnamen nep en hij noemt het een veraderlijke aanval op hem. In een aantal Turkse steden hebben mensen dinsdagavond geprotesteerd tegen Erdogan. Ze eisten het aftreden van de Turkse regering. Laatste wijziging: 26 februari 2014, 09:38

Eerder deze week doken ook al geluidsopnamen op die zouden bewijzen dat de premier directe invloed uitoefent op de publieke opinie. In ene gesprek met de voorzitter van mediabedrijf Ciner Media Group (CMG) zou Erdogan de zendervorozitter onder druk zetten om kritiesche journalisten te ontslaan. 

In de onderhandelingen over de toetreding van Turkije tot de Europese Unie stelt het Europees parlement in een ontwerpresolutie voor de persvrijheid van het land centraal te plaatsen. De ontwerpresolutie volgt na diverse klachten over gebrek aan bescherming door vertegenwoordigers van de informatiewereld en nadat de Turkse premier Erdogan openlijk heeft toegegeven druk te hebben uitgeoefend op een Turkse uitgeversgroep om bepaalde journalistieke inhoud te verwijderen van de onlineversie van een dagblad.

Bekijk meer van

Turkije Europa

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.