— donderdag 26 januari 2012, 12:58 | 1 reactie, praat mee

TROS mag freelancer niet zo maar ontslaan

De TROS mag een freelancer die jarenlang bijdragen leverde aan een radio-programma en TROS-Teletekst niet zonder toestemming van het UWV de laan uit sturen. Dat heeft de Hoge Raad bepaald. De zaak is van betekenis voor andere zogenaamde 'verzekerd freelancers', waarbij de opdrachtgever sociale premies inhoudt over de vergoeding. Inmiddels voormalig huisarts Ignace Schretlen werd in 2008 ontslagen door de TROS na een freelance verbintenis van 30 jaar. De TROS meende dat daar geen ontslagvergunning voor nodig was omdat Schretlen freelancer was en het zijn hoofdinkomsten niet waren.

Dat gold mogelijk toen de klus begon, maar niet meer tijdens het ontslag. En dat moment is bepalend, oordeelde de Hoge Raad. Schretlen had overigens geen recht op een ontslagvergoeding, wel op loondoorbetaling zo lang de aanvraag liep.

Ignace Schretlen heeft via mediation tijdens de beroepsprocedure bij de Bestuursrechter ook een uitkering van het UWV gekregen. Deze werd hem aanvankelijk geweigerd. De NVJ heeft hem in beide procedures bijgestaan. NVJ-jurist Yolanda Pattiasina: ‘De groep verzekerd freelancers is niet zo groot, maar voor hen betekent dit vonnis wel dat ze niet zo maar bedankt kunnen worden.’

Schretlen is blij met de vonnissen. ‘Wat blijft steken is het gebrek aan communicatie van de TROS. Na 30 jaar trouwe dienst ben ik gewoon afgedankt. Dat heeft mij veel pijn gedaan. Ik hoop nog op een positieve reactie van de TROS, waarmee ik deze periode uit mijn leven op een goede manier kan afsluiten.’

Lees de hele uitspraak.

Bekijk meer van

Praat mee

1 reactie

Peter de Journalist, 27 januari 2012, 13:37

Gebrek aan communicatie kan ook sprake zijn van opzet zoals ik zelf een aantal jaren geleden heb meegemaakt.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.