training eu starters

— woensdag 25 maart 2009, 11:53 | 0 reacties, praat mee

Trends

Is het de crisis? Komt het door het voorjaar? Of is het gewoon toeval? Dit nummer van De Journalist staat bol van het vooruitkijken. En gelukkig wordt niet in doemscenario’s gedacht. Erik van Heeswijk noteert vanuit de Verenigde Staten dat mobiel de komende jaren de klok slaat. En hij constateert dat de voorlopers geen televisie meer kijken op de traditionele manier, maar op het moment dat het hen uitkomt, via internet.

Laatste wijziging: 25 maart 2009, 12:57

Geen probleem zegt Ton F. van Dijk. De rechten zijn bij bewegend beeld veel beter beschermd dan bij teksten. Dus zolang mensen maar kijken, gaat het goed. Dat mag een geruststelling heten. Volgens Van Dijk gaan televisieomroepen niet de dagbladen achterna.

Maar ook voor de dagbladen is er hoop. Of in elk geval voor de journalisten die daar werken. De kersverse hoogleraar Marcel Broersma betoogt dat journalisten vooral weer kleur moeten gaan bekennen. Neutrale berichtgeving is passé, wat Broersma betreft. Alleen een herkenbare stijl zorgt ervoor dat een journalist een publiek aan zich kan binden.

En dat is hard nodig in het digitale tijdperk waar inwisselbare berichten overal te lezen en te kopiëren zijn. Broersma staat niet alleen in die analyse. Zijn vertrekkende collega Joan Hemels in Amsterdam zegt min of meer hetzelfde. Met een beetje fantasie is de oproep van Henk Hagoort aan de actualiteitenrubrieken om niet drie keer de Volkskrant te maken ook zo te verstaan. Hagoort wil dat journalisten kleur bekennen.

En Sjuul Paradijs kiest er niet voor niets voor De Telegraaf weer een duidelijk rechts gezicht te geven. Het levert een scherp profiel op. Het maakt je niet uitwisselbaar. Wie de toon van De Telegraaf aanstaat, moet een abonnement nemen of naar de site. En omgekeerd natuurlijk. Broersma houdt geen pleidooi voor een nieuwe verzuiling. Hij constateert dat de digitalisering er voor zorgt dat het publiek alle kanten op schiet, fragmenteert. Op die trend probeert hij een antwoord te formuleren.

Op de analyse van Broersma lijkt me weinig af te dingen. Een krant lees ik al lang niet meer voor de nieuwsberichten, maar voor de opinie, de duiding, de verrassende invalshoeken. De volgende vraag is, of kranten die onderscheidende stukken gratis moeten aanbieden zodat er veel verkeer richting hun sites ontstaat of dat ze er geld voor moeten vragen. Ik vrees het eerste.

Bekijk meer van

multimediaal

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.