word studentlid

— dinsdag 26 maart 2024, 10:01 | 0 reacties, praat mee

Tooltip: Acht hele toffe tools om zelf te proberen

Tooltip: Acht hele toffe tools om zelf te proberen

Aan toffe tools geen gebrek. Maar niet alle tools zijn uitgebreid genoeg om een hele video aan te wijden. Daarom zetten we acht toffe, maar wat kleinere tools voor je op een rij. Laatste wijziging: 27 maart 2024, 07:12

Bloks
Bloks is als een notulist, maar dan voor je digitale vergaderingen. De tools luistert na installatie met je Teams-, Zoom- en Google Meet-vergaderingen mee, en vat na afloop de hele vergadering voor je samen. Die samenvatting geeft Bloks je vooralsnog standaard in het Engels, al kun je de tool ook zo instellen dat hij het in het Nederlands probeert, met wisselend resultaat (klik na installatie op ‘AutoPilot’, selecteer ‘Transcription Language’ en kies voor ‘Beta’). Bloks is beschikbaar voor Mac, Windows, iOS en Android én als plugin voor de browser Google Chrome. De eerste twintig samenvattingen zijn gratis. Voor 19 dollar per maand krijg je onbeperkt toegang tot de tool.

Formulabot
Formulabot gebruikt kunstmatige intelligentie om formules te bedenken voor Microsoft Excel en Google Sheets. Log in bij Formulabot en klik onder het kopje ‘Generators’ op ‘Formulas’. Selecteer Excel of Google Sheets, selecteer ‘Generated’ en schrijf in het tekstvenster wat je formule moet doen. Gebruik je de Nederlandstalige versie van Excel of Sheets, schrijf dat er dan ook even bij. Klik op de knop ‘Submit’ en je ziet aan de rechterkant je formule verschijnen. Hand-ug!

Audioberichten in WhatsApp transcriberen
Een audiobericht ontvangen op WhatsApp is knap onhandig: wil je weten wat de boodschap is, dan moet je het hele bericht afluisteren. Even snel het bericht scannen, zoals bij tekst kan, is er niet bij. Ontwikkelaar Menno Liefstingh vond dat hartstikke irritant, en bedacht een hele simpele manier om audioberichten razendsnel te transcriberen. Hoe je dat doet, leer je hier (en Ernst-Jan Pfauth van Een Podcast over Media liet op X al zien hoe de tool werkt)

Keep It Shot
Klein ongemak: maak je een screenshot met je Mac, dan krijgt je afbeelding een onhandige naam (zoals ‘Schermafbeelding 2024-03-12 om 09.42.02’). De tool Keep It Shot gebruikt AI om te kijken wat er op je screenshot staat, en geeft hem een passende naam (in het Engels). Zodat je een stuk sneller kan zien wat er op je screenshots staat. Met een paar klikken stel je hem zo in dat hij automatisch al je nieuwe screenshots ook een andere naam geeft.

Embed.so
Wil je video’s op je website laten zien, dan zit je al gauw vast aan YouTube. De tool Embed.so laat je video’s uploaden en insluiten op je website, zonder dat je je video op een van Google’s servers hoeft te plaatsen. Embed.so laat je drie video’s van drie minuten gratis uploaden. Wil je meer video’s, dan moet je de knip trekken. De tool laat je op het moment van schrijven even geen nieuwe accounts aanmaken, maar dat gaat op korte termijn weer veranderen. In de gaten houden dus.

Pagediff
De website Pagediff.io houdt (delen van) websites voor je in de gaten en geeft je een seintje als er een wijziging op een site heeft plaatsgevonden. De tool zoekt standaard ieder uur van de werkdag naar aanpassingen, maar kan ook vaker of minder vaak een check doen. Als nieuwe gebruiker krijg je 150 checks per maand gratis.

Filerev
Je Google Drive zit best snel vol. Filerev helpt je snel ruimte vrij maken. De tool speurt ongebruikte, dubbele en grote bestanden op je Google Drive op en laat je die met een paar klikken verwijderen.

Dexa
Podcasts zitten vol informatie, maar die terugvinden kan nogal tijdrovend zijn (je moet immers nogal wat audio beluisteren). De makers van Dexa lieten AI heel veel uur aan podcasts doorploegen én uitschrijven. Het resultaat: een chatbot die je vragen beantwoordt aan de hand van informatie uit podcasts én die daar (meestal) ook bijbehorende video- of audioclips voor je bij zoekt.

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.