word studentlid

— woensdag 13 maart 2019, 14:54 | 1 reactie, praat mee

Tool geeft automatisch achtergrond bij lokaal en regionaal politiek nieuws

Tool geeft automatisch achtergrond bij lokaal en regionaal politiek nieuws
Beeld: Public Domain Pictures

Volautomatisch de politieke achtergrond bij nieuwsberichten laten zien. Dat is het idee achter de deze week gelanceerde tool Voordat het nieuws was. Bezoekers die de plugin installeren in hun browser (hij werkt in Chrome en Firefox) en politiek nieuws aanklikken, zien aan de rechterkant een balk verschijnen met daarin links naar beleidsstukken, zoals notulen en onderzoeken. De informatie is afkomstig uit databases van de Open State Foundation (de databanken Open Stateninformatie en Open Raadsinformatie), waarin gemeentes en provincies informatie delen om zo transparantie te bevorderen.

“Onze tool geeft bezoekers automatisch extra achtergrondinformatie”, vertelt Hans-Peter Harmsen, oprichter van Oberon, dat de tool bouwde. Oberon ontving daarvoor een ontwikkelbudget van 30.000 euro van het ministerie van Binnenlandse Zaken, nadat het bedrijf in december een wedstrijd won. “Onze app laat de informatie achter het politiek besluit zien. Met de oorspronkelijke bronnen kunnen lezers vervolgens met eigen ogen zien wat er gezegd is.”

Veertien media
Momenteel maken veertien online media gebruik van Voordat het nieuws was: 1Limburg, Algemeen Dagblad, De Gooi- en Eemlander, De Limburger, De Stentor, Haarlems Dagblad, Het Parool, IJmuider Courant, Leidsch Dagblad, Noordhollands Dagblad, NOS, Omroep Flevoland, Omroep West en RTV Utrecht. Publiceren zij berichten over politiek nieuws op provinciaal of gemeentelijk niveau, dan vult de plugin dat aan met bronnen. Redacties hoeven daarvoor niets te doen. Harmsen: “Ons algoritme analyseert de tekst, haalt daar de belangrijke steekwoorden uit en zoekt de bijbehorende stukken op.”

Artikelen waarbij meer informatie beschikbaar is, krijgen na installatie van de plugin automatisch een paars bolletje naast hun kop. Gebruikers die de tool installeren hoeven er niet vanuit te gaan dat ze door de paarse bolletjes het bos niet meer zien. Een vlugge test van Villamedia levert maar een beperkt aantal berichten op dat door Voordat het nieuws was wordt verrijkt. Harmsen: “De app geeft alleen extra informatie bij nieuws waar gemeentelijke of provinciale politiek aan ten grondslag ligt. Er zijn heel veel berichten waarbij dat niet het geval is. Daar doen we dus niets mee.”

Minstens een jaar
Op dit moment kan Voordat het nieuws was stukken van vijf provincies en 110 gemeenten laten zien. Of dat er in de toekomst meer worden, kan Harmsen nog niet met zekerheid zeggen. Harmsen: “We zijn daarin afhankelijk van de Open State Foundation. Zij leveren de informatie aan via hun databases. Die is voor iedereen te doorzoeken. Wij zorgen er met onze app alleen voor dat de lezer dat niet meer zelf hoeft te doen.” Ook de eventuele toevoeging van andere databases, zoals die van het CBS, staat nog niet op de planning. Harmsen: “Maar dat is wel een goed idee.”

Hoewel Voordat het nieuws was vlak voor de Provinciale statenverkiezingen gelanceerd werd, is het de bedoeling dat de tool op zijn minst een jaar blijft bestaan. Na dat eerste jaar kijken Oberon ne de Open State Foundation of de tool bevalt. Een eerste optimalisatieslag staat al op de planning. “Wanneer er nu meerdere steekwoorden in één artikel terugkomen, zoals ‘scholieren’ en ‘demonstratie’, geeft de app weleens stukken terug waar maar één van de trefwoorden in terugkomt. Dat kan irrelevante resultaten opleveren”, aldus Harmsen. “De Open State Foundation gaat binnenkort haar database aanpassen. Daarna moet dat beter gaan.”

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

Wim Theunisse, 15 maart 2019, 00:23

Waarom heb ik het gevoel dat de vrijheid van meningsvorming d.m.v. een specifiek vorm van diagnostiek verder ingeperkt wordt ten nadele van de vrije meningsvorming.
De reden van dit schrijven:
Wie is er vandaag de dag nog te vertrouwen?
De media? No way.
Als een groep is die door en door corrupt is dan zijn het wel de kranten.
Als er groepen zijn die door en door corrupt zijn dan zijn het wel de door de overheid betaalde media.
Iedereen weet het in dit land en toch doet niemand er iets aan.
Iets dat vermoedelijk voortkomt uit het gevoel: “Ach laat maar zitten want er kan niets tegen gedaan worden”.

Off topic: heeft er al een politicus ( ter linker- of rechterzijde )  zich druk gemaakt over de afname van insecten wereldwijd?
Ik denk het niet.
Nog erger.
Het interesseert ze geen reet tot dat het te laat is.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.