word studentlid

— vrijdag 1 februari 2013, 16:10

Tom Posch (1937-2012)

Laatste wijziging: 8 februari 2013, 16:11

Voormalig NVJ-bestuurslid Tom Posch is, naar nu bekend is geworden, op 27 september vorig jaar op 75-jarige leeftijd overleden. Hij zat in het bestuur van de sectie Freelance, waar ik hem leerde kennen maar waar hij niet erg actief was, en later in dat van de sectie Plus.

Tom was een joviale Amsterdammer. Hij had een veelkleurig leven, voer onder meer als jonge jongen in de jaren ‘50 naar Zuid-Amerika, werd marineofficier en later purser op passagiersschepen, een liefde die we deelden. Hij was ook nog een tijdje Volkswagen-dealer. In de jaren ‘80 werd hij correspondent voor onder meer de AVRO in Oost-Berlijn. Zijn grote moment was in 1988, de herontdekking van de plek van de Führerbunker, die de Oostduitsers per se verborgen wilden houden.

Tom pakte dat op de enig juiste manier aan, zoals in de leerboeken niet beschreven staat: omkoping met liters drank en sloffen sigaretten, eet- en drinkpartijen in officiële DDR-restaurants, onverklaarbare vriendschappen met kolonels van de verderfelijke Volksarmee, en ander irregulier druk- en trekwerk. Als er eens iets misliep, bleef hij blijmoedig, zoals die keer dat hij aan de Nederlandse grens werd betrapt met 300 flessen belastingvrije Oostduitse drank achterin zijn auto.

Zijn avonturiersbestaan kreeg een enorme knauw toen zijn oudste zoon bij een freak-accident in Bussum op het station door een glazen plaat viel, en binnen enkele minuten dood was. Zijn vrouw stierf enkele jaren daarna even plotseling; zijn overgebleven zoon twee jaar later aan kanker. Tom had geen kleinkinderen. Hij woonde nog enige tijd in Bussum, maar wilde de plaats waar aan het eind van de weg zijn hele familie begraven lag, graag verlaten. Toen hij verhuisde, lagen in de container buiten onder meer geheime Oostduitse stukken. Hij kwam terecht in een aanleunwoning in Amsterdam. Aanleunen ging hem niet best af.

Tom spande zich in voor de aidsbestrijding en trok zich het lot aan van vooral de Dominicaanse gemeenschap in Nederland. Hij hielp mensen vaak en met volle inzet, en verwachtte dat ook terug.

Tom was een lastige kerel en vriend van me. Hij werkte af en toe mee aan onze site.

Arthur Graaff
hoofdredacteur Nieuws-wo2.tk

Bekijk meer van

Carrière

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.