website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Timo Nijssen wint CBS Talent Tegel

Lars Pasveer — Geplaatst in persprijs op maandag 8 oktober 2018, 11:49

Nieuws Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft freelance journalist Timo Nijssen hun 'CBS Talent Tegel' toegekend voor zijn artikel rond de prijs van flesjes water uit Hongkong, die daar duurder zijn dan bij het Kruidvat in Nederland. Nijssen vond dat maar vreemd. "Ook dacht ik aan de impact op het milieu: het is raar om waterflesjes de hele wereld rond te laten gaan. Ik pitchte dat idee bij de Volkskrant en ze reageerden enthousiast", aldus Nijssen in een interview naar aanleiding van de prijs.

Het feit dat Nijssen diepgravend onderzoek deed en daarbij veel cijferwerk gebruikte, wordt nu beloond door het CBS. Hij achterhaalde hoeveel water Nederland importeert en exporteert, onderzocht lokale prijzen in Hongkong, becijferde transportkosten per flesje en rekende door hoe zwaar deze import het milieu belast.

“Cijfers zijn belangrijk, omdat ze aangeven of iets op grote schaal gebeurt. Ook bij mijn studie journalistiek aan de UvA geven docenten regelmatig het belang aan van het onderbouwen van verhalen met cijfers en zij verwijzen naar de CBS-database StatLine”, aldus Nijssen.

Zijn artikel verscheen vorig jaar in fraaie interactieve opmaak op de Volkskant-site. De krant droeg Nijssen voor bij het CBS. Meer bij het CBS

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.