— vrijdag 22 mei 2015, 09:18 | 0 reacties, praat mee

Tikwedstrijd schrijfbot en mens

Jerome Favre / EPA

Robotjournalistiek is in opkomst - geautomatiseerde processen die een artikel schrijven op basis van - voorlopig - vrij vaststaande informatie zoals beurskoersen, kwartaal- en jaarcijfers en bijvoorbeeld onbetwistbare statistieken zoals aardbevingsdata. In Nederland gaat Fontys onderzoek doen naar wat een 'geautomatiseerde nieuwsredactie' wordt genoemd. Het leek de Amerikanse publieke omroep NPR tijd voor een wedstrijdje: hun beste financiële journalist Scott Horsley tegen het programma Wordsmith van softwarehuis Automated Insights. Wordsmith schrijft nu al financiële stukken voor onder meer Yahoo en persbureau Associated Press.

Horsley en Wordsmith kregen hetzelfde basismateriaal aangeboden, jaarcijfers van de Amerikaanse restaurantketen Denny’s. Zoals verwacht was Wordsmith het eerste klaar: het had twee minuten nodig om een staccato samenvatting te maken van de belangrijkste gegevens. Horsley schreef zijn artikel in zeven minuten. Het is op afstand herkenbaar als een menselijker stuk, met vloeiender zinnen en een andere insteek om hetzelfde te vertellen. Meer bij NPR

Bekijk meer van

Wordsmith NPR Automated Insights

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.