training eu starters

— vrijdag 15 september 2023, 14:23 | 0 reacties, praat mee

TikTok krijgt boete van 345 miljoen om lakse bescherming kinderen

© EPA/HOW HWEE YOUNG

TikTok krijgt een boete van 345 miljoen euro omdat de video-app te weinig heeft gedaan om de privacy van kinderen te beschermen. De Ierse privacywaakhond legt die geldstraf onder andere op omdat video's van kinderen op het platform automatisch te zien waren voor iedereen. Ook zouden minderjarigen onduidelijke informatie hebben gekregen over hun accountinstellingen. Laatste wijziging: 15 september 2023, 15:19

Het onderzoek van de Ierse Data Protection Commission naar TikTok, dat uiteindelijk tot de boete leidde, kwam er mede op verzoek van de Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens. Die legde TikTok na eigen onderzoek in 2021 een boete op van slechts 750.000 omdat de populaire app geen informatie in het Nederlands gaf. Maar de toezichthouder stuitte ook op aanwijzingen van ernstigere privacyschendingen waar kinderen de dupe van waren.

Omdat TikTok in 2020 een Europees hoofdkantoor opende in Ierland, was de toezichthouder van dat land hoofdverantwoordelijke voor de handhaving van Europese privacyregels. ‘Deze zaak laat zien hoe de privacytoezichthouders in Europa samen een vuist maken tegen grote techbedrijven die de privacy schenden’, stelt Aleid Wolfsen, voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens.

De Ierse privacywaakhond neemt het gegeven dat instellingen op TikTok-accounts automatisch op “publiek” stonden extra hoog op, omdat dit ook de privacy van kinderen onder de 13 jaar in gevaar zou hebben gebracht. Daarnaast stuitte de commissie op instellingen binnen TikTok, die ze “duistere patronen” noemt, die gebruikers automatisch richting opties dirigeerden waarmee ze hun privacy minder goed beschermden.

Frappant is ook dat de toezichthouder een overtreding vaststelde bij een functie die ouders meer controle moet geven over het TikTok-account van hun kinderen. De functie ‘family pairing’ was volgens de Data Protection Commission zo ingericht dat niet alleen ouders of verzorgers hun account konden koppelen aan dat van hun kind, maar ook andere volwassenen.

Reactie TikTok

TikTok is het oneens met de beslissing, en dan vooral met de hoogte van de boete. ‘De kritiek van de DPC is gericht op functies en instellingen die drie jaar geleden al van kracht waren, en die we hebben aangepast lang voordat het onderzoek was begonnen, zoals het standaard instellen van alle accounts onder de 16 jaar op privé’, reageert een woordvoerder via e-mail. Het socialemediabedrijf beraadt zich nog op eventuele vervolgstappen, zoals een hoger beroep tegen de geldstraf.

Bekijk meer van

TikTok

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.