PersVeilig

— woensdag 23 augustus 2017, 08:45 | 0 reacties, praat mee

Thailand: proces tegen BBC-correspondent begonnen

Jonathan Head in 2014, tijdens een discussie bij de Foreign Correspondent's Club in Bangkok, Thailand | Cliff Vermette / EPA

In Thailand is het proces begonnen tegen BBC-correspondent Jonathan Head voor een reportage uit 2015. Hem hangt mogelijk vijf jaar gevangenisstraf boven het hoofd. In de reportage belichtte Head een zaak waarin een Britse man zijn huis kwijtraakte nadat zijn ex-vrouw documenten had vervalst die zonder zijn aanwezigheid door een Thaise advocaat werden bekrachtigd. Laatste wijziging: 23 augustus 2017, 08:50

Pratuan Thanarak, de advocaat in kwestie, startte een zaak tegen zowel Head als Ian Rance, de man die het vastgoed ter waarde van 1,2 miljoen dollar kwijtraakte. Pratuan maakt in de zaak gebruik van strenge smaadwetgeving in Thailand. Verder is het in Thailan mogelijk om een rechtszaak te beginnen zonder bij verlies de proceskosten te hoeven dragen.

Head wordt verder aangeklaagd onder de brede ‘Computer Crimes Act’, waar op het online publiceren van een artikel ‘met valse informatie’ jarenlange celstraf staat.

De BBC heeft herhaald achter Head en de journalistieke prestatie te staan. Persbureau AFP meldt dat advocaat Pratuan bij begin van de rechtszaak aanwezige fotografen dreigde een proces te zullen aandoen als ze foto’s van hem publiceerden. Ook heeft hij in de rechtszaal geweigerd te vertellen of hij de gewraakte documenten zonder Rance’ aanwezigheid heeft goedgekeurd.

Bekijk meer van

Thailand Jonathan Head

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.