— dinsdag 11 augustus 2020, 08:44 | 0 reacties, praat mee

Telefoonnummers vinden fluitje van een cent; privacy in het geding

Privé nummers en e-mailadressen liggen voor het oprapen door de onlinedienst Lusha. Trouw schrijft dat onduidelijk is hoe de dienst aan de gegevens komt en dus niet is vast te stellen of het legaal is. Het tv-programma Shownieuws liet zien dat de telefoonnummers van heel bekend Nederland via Lusha zijn op te vragen. Laatste wijziging: 11 augustus 2020, 09:03

De dienst is gekoppeld aan LinkedIn. Als je daar een persoon zoekt, krijg je een klein scherm te zien met extra informatie over die persoon. Je installeert Lusha als een extensie van je webbrowser. De eerste paar zoekopdrachten zijn gratis.

Nu is Lusha lang niet het enige hulpmiddel om online op zoek te gaan naar contactgegevens. In dit artikel worden ook nog vier andere tools besproken. Ook zijn er tal van bedrijven die zich specialiseren in digitale speurneuzerij, neem bijvoorbeeld Aware Online die ‘dagelijks vanuit persoonlijke interesse en voor opdrachtgevers bezig zijn met het vergaren en analyseren van informatie over personen, bedrijven, organisaties en netwerken op het internet’.

Trouw vond via Lusha bijvoorbeeld het 06-nummer van Anita de Bruijne, directeur juridische zaken van de Autoriteit Persoonsgegevens. Die vond het maar raar dat de krant haar direct belde. De afdeling voorlichting wist daarna te melden dat het bedrijf nog niet is onderzocht op privacyschendingen.

Wie niet gevonden wil worden door een van deze diensten, kan maar 1 strategie volgen: nergens persoonlijke gegevens achterlaten.

Bekijk meer van

Trouw Lusha

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.