Telefoonnummers vinden fluitje van een cent; privacy in het geding

Privé nummers en e-mailadressen liggen voor het oprapen door de onlinedienst Lusha. Trouw schrijft dat onduidelijk is hoe de dienst aan de gegevens komt en dus niet is vast te stellen of het legaal is. Het tv-programma Shownieuws liet zien dat de telefoonnummers van heel bekend Nederland via Lusha zijn op te vragen.
De dienst is gekoppeld aan LinkedIn. Als je daar een persoon zoekt, krijg je een klein scherm te zien met extra informatie over die persoon. Je installeert Lusha als een extensie van je webbrowser. De eerste paar zoekopdrachten zijn gratis.
Nu is Lusha lang niet het enige hulpmiddel om online op zoek te gaan naar contactgegevens. In dit artikel worden ook nog vier andere tools besproken. Ook zijn er tal van bedrijven die zich specialiseren in digitale speurneuzerij, neem bijvoorbeeld Aware Online die ‘dagelijks vanuit persoonlijke interesse en voor opdrachtgevers bezig zijn met het vergaren en analyseren van informatie over personen, bedrijven, organisaties en netwerken op het internet’.
Trouw vond via Lusha bijvoorbeeld het 06-nummer van Anita de Bruijne, directeur juridische zaken van de Autoriteit Persoonsgegevens. Die vond het maar raar dat de krant haar direct belde. De afdeling voorlichting wist daarna te melden dat het bedrijf nog niet is onderzocht op privacyschendingen.
Wie niet gevonden wil worden door een van deze diensten, kan maar 1 strategie volgen: nergens persoonlijke gegevens achterlaten.
Praat mee