— donderdag 4 augustus 2022, 09:20 | 0 reacties, praat mee

Taliban slaan journaliste bewusteloos en intimideren familie na klacht

De Taliban heeft militaire aanwezigheid op straat verhoogd na incidenten met terreurgroep IS en een succesvolle Amerikaanse droneaanval op Al Qaeda-kopstuk Ayman al-Zawahiri. | EPA / Stringer

Leden van de Taliban hebben eind vorige maand een sportverslaggeefster op straat mishandeld en haar later gedwongen een videoboodschap op te nemen waarin ze hun vrijpleit, om geweld tegen familieleden te voorkomen. Het is het eerste incident waarbij een journaliste gericht werd mishandeld sinds de machtsovername, aldus persvrijheidsorganisatie CPJ. Laatste wijziging: 4 augustus 2022, 09:24

Selgay Ehsas werd op 20 juli staande gehouden door mannen die zich als mujahedin identificeerden. Er werd in de lucht geschoten, Ehsas liet volgens eigen zeggen van schrik haar telefoon vallen. Toen ze zich bukte om die op te rapen, kreeg ze een klap in haar nek, van vermoedelijk een geweerkolf.

Ze raakte buiten bewustzijn en werd door omwonenden naar een ziekenhuis gebracht. Er werden geen spullen gestolen, wat Ehsas’ vermoeden sterkt dat de intimidatie met haar werk te maken heeft. Een van de mannen ergerde zich eraan dat ze “ondanks waarschuwingen niet thuis was”.

Toen Ehsas een video opnam over het incident en zich afvroeg of de Taliban geweld tegen vrouwen goedkeurt, ging die video viraal op sociale media. De Taliban pakten kort daarop Ehsas’ vader en oom op en dwongen haar op 23 juli een nieuwe video te maken, waarin ze de Taliban vrijpleitte.

Het Afghaanse persbureau Bakhtar News Agency publiceerde die video en stelde dat het geweld samenhing met een persoonlijk conflict.

Ook voor de machtsovername van augustus vorig jaar zag Ehsas zich geconfronteerd met intimidatie en doodsbedreigingen. Een explosief aan de familieauto verwondde enkele familieleden. Ehsas denkt dat het samenhing met een golf aan geweld tegen vrouwelijke journalisten in 2020 en 2021.

CPJ roept de Taliban op vrouwelijke journalisten ongestoord hun werk te laten doen.

Bekijk meer van

Afghanistan

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.