— dinsdag 30 september 2008, 08:54

Taaltip: ‘zogenaamd’

Het woord 'zogenaamd' wordt bijzonder veel gebruikt, onder meer in de media. Zomaar wat citaten: "de zogenaamde solvabiliteitsratio", "zogenaamde virtual boyfriends", "de zogenaamde Gondelaffaire". Het wordt dan gebruikt als synoniem van 'zogeheten' en 'zogenoemd', en het betekent dat er een term wordt genoemd die de lezer wellicht niet kent. Maar: 'zogenaamd' heeft nog een andere betekenis, en wel 'quasi, de genoemde naam ten onrechte voerend': 'Hij reisde zogenaamd uit idealisme de hele wereld door', 'Ze luisterde met zogenaamde interesse naar haar zieke zus.' Meestal begrijpt de lezer wel of 'zogenaamd' neutraal of negatief bedoeld is; het hoeft dan ook niet per se vervangen te worden door een van de synoniemen. Toch is het verstandig om altijd even na te gaan of wat er staat duidelijk is. Ook kan 'zogenaamd' als het 'zogeheten' betekent vaak zonder veel problemen achterwege blijven.

Bekijk meer van

Taaltip

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.