e learning nvj

— dinsdag 1 juni 2010, 09:00

Taaltip: (zich) kandideren

Welke zin is juist? Rob Oudkerk kandideert voor het burgemeesterschap van Amsterdam. Rob Oudkerk kandideert zich voor het burgemeesterschap van Amsterdam. Als je op de woordenboeken afgaat, zou je zeggen dat zin 1 het best is. Toch gaat onze voorkeur uit naar zin 2, omdat dat voor de meeste mensen het best klinkt. Het woordenboek van Koenen (2006) is het enige dat die mogelijkheid vermeldt: in de betekenis 'zich kandidaat stellen' is kandideren "al dan niet wederkerend"; het voorbeeld is 'hij kandideert (zich) voor de Kamer'. De overige woordenboeken gaan uit van kandideren zonder zich, waarschijnlijk omdat dit woord is overgenomen uit het Duits, waarin kandidieren geen sich krijgt. Overigens vermeldt het historische Woordenboek der Nederlandsche Taal al een citaat uit 1936 met zich candideeren. Laatste wijziging: 21 november 2017, 15:58

Bekijk meer van

Taaltip

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.