e learning nvj

— donderdag 22 februari 2018, 14:06 | 0 reacties, praat mee

Taaltip: loos alarm / vals alarm

Er is een klein gebruiksverschil tussen loos alarm en vals alarm. Als er sprake is van een loos alarm, is er ten onrechte alarm geslagen. Dat is niet met opzet gebeurd – iemand dacht echt dat er een noodsituatie was, maar heeft zich vergist. Loos alarm wordt overigens ook vaak figuurlijk gebruikt voor een situatie die aanvankelijk zorgelijk leek, terwijl er uiteindelijk niets aan de hand blijkt te zijn. Bijvoorbeeld: ‘De artsen waren even bang dat het een hartaanval was, maar het bleek loos alarm.’ Laatste wijziging: 22 februari 2018, 14:41

Bij een vals alarm kan er opzet in het spel zijn. Iemand heeft dan ergens geroepen dat er iets aan de hand zou zijn, met als doel verwarring te zaaien. Bijvoorbeeld: ‘Er werd getwitterd dat er geweerschoten te horen waren, maar dat bleek vals alarm.’ Vals alarm wordt echter ook weleens gebruikt als synoniem van loos alarm. Het gaat dus te ver om te zeggen dat er bij vals alarm altijd sprake is van opzettelijke misleiding.

Bekijk meer van

Taalpost

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.