— dinsdag 5 mei 2009, 08:53

Taaltip: je hoeft niet/geen deel te nemen

'Je hoeft niet deel te nemen aan het debat' is juist, maar 'Je hoeft geen deel te nemen aan het debat' is ook mogelijk. Niet en geen hebben elk hun eigen gebruiksmogelijkheden. Niet hoort bij het gezegde van de zin (het werkwoord) of bij de hele zin; geen ontkent een zelfstandig naamwoord. Meestal is de keuze wel duidelijk: - Ik eet niet graag bij de Chinees. (niet hoort bij graag bij de Chinees eten) - Ik eet geen Chinees. (geen hoort bij Chinees) In een aantal gevallen is zowel geen als niet mogelijk, omdat de ontkenning zowel op het zelfstandig naamwoord als op het werkwoord of de hele zin betrokken kan worden: - Je hoeft niet honger te lijden. (niet hoort bij hongerlijden) - Je hoeft geen honger te lijden. (geen hoort bij honger) Dat de voorkeur uitgaat naar 'Je hoeft niet deel te nemen aan het debat' komt doordat deelnemen een vast begrip is; het wordt zelfs aaneengeschreven. Bij de combinatie deel uitmaken gaat de voorkeur juist uit naar het gebruik van geen: 'Hij beweerde geen deel uit te maken van die groep.' Het zelfstandig naamwoord deel staat hierin veel meer op zichzelf dan in deelnemen.

Bekijk meer van

Taaltip

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.