— donderdag 24 oktober 2019, 09:59 | 2 reacties, praat mee

Taaltip: hoog risico / groot risico

Het gebruikelijke bijvoeglijk naamwoord bij risico is groot: ‘een groot risico’, ‘het risico lijkt me te groot’, ‘het risico wordt groter’. Hoog is minder gangbaar. Laatste wijziging: 24 oktober 2019, 10:07

Er zijn geen vaste regels voor het gebruik van hoog en groot. Hoog past doorgaans het best bij zaken die meetbaar en in cijfers uit te drukken zijn: ‘hoge temperatuur’, ‘hoog salaris’, ‘hoge score’. Groot is een aanduiding die niet (alleen) van cijfers afhangt. Omdat risico geen duidelijk meetbaar begrip is, wordt het bij voorkeur gecombineerd met groot (en klein). Zo hebben ook ‘grote kans’, ‘groot gevaar’ en ‘grote bekendheid’ de voorkeur boven ‘hoge kans’, ‘hoog gevaar’ en ‘hoge bekendheid’.

Ook als het om concrete afmetingen gaat, wordt meestal groot gebruikt: ‘grote oppervlakte’, ‘grote inhoud’ – ook al zijn oppervlakte en inhoud wel degelijk te meten. Er zijn ook gevallen waarbij geen duidelijke voorkeur bestaat; zo zijn ‘hoge snelheid’ en ‘grote snelheid’ allebei gangbaar.

Bekijk meer van

Taaltip

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

2 reacties

Huup Dassen, 28 oktober 2019, 17:25

Ik zou ook wel eens jullie mening willen horen over het duo risico en kans. Vaak wordt risico gebruikt als kans wordt bedoeld. In technische risicoanalyses geldt de formule risico = kans x gevolg. Er is dus een subtiel maar niet onbelangrijk verschil.

Anne Schram, 1 december 2020, 16:19

Zelf ben ik geïnteresseerd in het duo ‘grootste kans op’ en ‘meeste kans op’.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.