e learning nvj

— donderdag 25 maart 2021, 08:35 | 0 reacties, praat mee

Taaltip: Eigenares / eigenaresse

Is het woord eigenaresse niet dubbelop, en zou het niet eigenares moeten zijn? Laatste wijziging: 25 maart 2021, 08:40

Nee, de woorden eigenares en eigenaresse zijn beide juist. Eigenares is gevormd met het achtervoegsel -es, en eigenaresse met het achtervoegsel -esse; het is niet zo dat het twee achtervoegsels (eerst -es en dan -se) bevat.

De achtervoegsels -es en -esse zijn varianten van elkaar. Volgens het Etymologisch Woordenboek van het Nederlands (EWN) is -esse de oudste vorm (een ontlening uit het Frans). In oude teksten kun je bijvoorbeeld ook kasteleinesse, gijzelaresse  en zondaresse aantreffen. Onder invloed van de Franse uitspraak kwam ook de vorm -es op, die later als zelfstandig Nederlands achtervoegsel tot ontwikkeling is gekomen.

Woord op -esse vaak ouderwetser dan -es
Er zijn nog enkele woorden waarvan twee vrouwelijke varianten bestaan, bijvoorbeeld meesteres/meesteresse, barones/baronesse en dienares/dienaresse. Hierbij doet de vorm met -esse meestal wat verouderd aan. Eigenares en eigenaresse zijn beide blijven bestaan; eigenaresse is zelfs veel gebruikelijker dan eigenares.

In andere gevallen is slechts één vorm goed; zo is het uitsluitend dichteres en zangeres, niet dichteresse en zangeresse. Vrouwelijke varianten van mannelijke woorden op -is kunnen juist alleen op -esse eindigen: bibliothecaresse, jubilaresse.

Bekijk meer van

Taaltip

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.