— donderdag 2 mei 2019, 09:45 | 0 reacties, praat mee

Taaltip: een recent / recentelijk artikel

‘Een recent artikel’ is juist. In bijvoorbeeld ‘een recent / recentelijk verschenen artikel’ is zowel recent als recentelijk correct.

Recent is een bijvoeglijk naamwoord, dat in ‘een recent artikel’ iets zegt over het zelfstandig naamwoord artikel. Bijvoeglijke naamwoorden kunnen ook als bijwoord gebruikt worden. In ‘een recent verschenen artikel’ zegt recent als bijwoord iets over het werkwoord verschenen. In die bijwoordfunctie is ook recentelijk mogelijk, in de betekenis ‘onlangs, kortgeleden’. Recentelijk werd vroeger afgekeurd als een te letterlijke vertaling van het Engelse recently, maar geldt al lange tijd als correct Nederlands.

Recent kan dus in alle gevallen gebruikt worden, recentelijk alleen als bijwoord. Vergelijk nog ‘Dit zijn recente cijfers’ tegenover ‘Dit zijn recent / recentelijk gepubliceerde cijfers’ en ‘Deze cijfers zijn recent / recentelijk gepubliceerd.’

Bekijk meer van

Taaltip

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.