training eu starters

— maandag 23 maart 2015, 00:27 | 0 reacties, praat mee

SXSW: hoe praat je met techniek?

Het heerlijke Austin. Afgelopen week was daar weer SXSW, niet alleen het grootste muziekfestival ter wereld, maar ook een uit de hand gelopen vakbeurs voor digitale mediamensen. Welke journalistieke thema’s sneden de 30.000 (!) tech-evangelisten uit 82 landen aan? Laatste wijziging: 20 mei 2015, 12:53

De tijd dat je in Texas workshops voor webdesign kon volgen, ligt al enkele jaren achter ons. In de afgelopen 7 jaar dat ik er kom, is het gesprek wezenlijk veranderd. Honderden lezingen en workshops worstelen nu met dezelfde existentiële vraag: we kunnen maken wat we willen, maar hoe gaan we ons als mens verhouden tot die slimme techniek? Gaan de robots ons vervangen of gaan ze met ons praten? En in welke taal dan eigenlijk? Dat klinkt als een matige sciencefiction film, maar een paar voorbeelden laten snel zien hoe relevant die vraag voor de journalistiek van vandaag al is.

Zoals Dao Nguyen, een van de grote breinen achter de datagedreven mediasite Buzzfeed, die uitlegt hoe wetenschappelijk de productie van melige lijstjes eigenlijk wordt aangepakt. De site test alles realtime, en hakt met machine learning voortdurend door grote stapels met data heen om elk artikel het maximale effect mee te geven. De les is om te blijven experimenten en de ‘feedback loop’ zo kort mogelijk te houden (kijk hier eens naar een lezing van haar van een jaar geleden). Niet praten, maar testen, dat is het devies. Data is het nieuwe goud.

Spielerei? Niks voor serieuze journalistiek? Een search in het SXSW-schema op het woord “Data-Driven” vertelt echt een ander verhaal. Wright Bryan van het kwalitatief gedrven NPR vertelt hoe ze dagelijks met grafieken aan de slag zijn. Vrouwenbladen als Glamour en Refinery29 gaven volmondig toe analytics tools als Chartbeat te spellen en data-analisten bleek de meest begeerlijke en zeldzame diersoort die je op een journalistieke newsroom kon krijgen. Journalistiek wordt een combinatie van kunst en wetenschap, die bezwering galmde opvallend vaak door de speakers.

De liefde voor realtime data wordt uiteraard ook gedreven door het aanbod. Moesten we vroeger maar raden hoeveel mensen de cartoon op pagina 2 lazen, tegenwoordig geeft elk apparaat, van mobiel tot wearable, gedetailleerde info. In de expertsessie “Machines That Tell Stories” vertelde AP onomwonden schrijfrobots grote delen van hun financiële nieuws zullen overnemen. Maar er was ook een briljante nerd aanwezig die een algoritme schreef dat op basis van al je persoonlijke gegevens (agenda, mail, telefoongegevens) elke dag een toepasselijk liedje over je dag componeerde. Robots worden persoonlijk.

De manier waarop journalistiek wordt verwerkt en gedistribueerd is de afgelopen decennia al ingrijpend veranderd. De komende jaren zal techniek zich bemoeien met de manier waarop het verteld word. Daar was iedereen in Texas het over eens. En die toekomst is dichterbij dan je denkt, bereid je voor.

Erik van Heeswijk
CEO CleverLions.com

Volg me op Twitter of Facebook als je ook tussendoor op de hoogte wil blijven:
Twitter.com/erikvh
facebook.com/erik.vanheeswijk

Bekijk meer van

vernieuwing Erik van Heeswijk

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.