website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Stellingchecker: samen uitspraken op waarheid wegen

Lars Pasveer — Geplaatst in politiek op donderdag 16 februari 2017, 11:32

Bart Maat / ANP

Bart Maat / ANP

Nieuws

Het journalistieke project Stellingschecker wil uitspraken van politici en opiniemakers via een crowdsourcing-constructie aan een feitencontrole onderwerpen. Het platform wil daarbij meer dialoog mogelijk maken tussen hen die check uitvoeren en het grote publiek. Iedereen die dat wil, kan aan het factchecken meewerken.

Bij traditionele media is er vrijwel geen interactie tussen checkers en publiek, terwijl op weblogs volgens de initiatiefnemers Sargasso en Republiek Allochtonië meestal sprake is van een ‘ongestructureerde vloed van opinies’. Het platform wil daar de middenweg in zijn.

“De missie van Stellingchecker.nl is het vergroten van de betrokkenheid van Nederlanders bij de media en politiek”, schrijven ze. De uitspraken worden gecontroleerd aan de hand van het International Fact-Checking Network (IFCN) van Poynter.

Het platform wordt gefinancierd door de Stichting Democratie en Media en het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek. De initiatiefnemers hopen dat de kritische beoordeling van uitspraken “politici en media stimuleren zich nauwkeuriger uit te laten.” Er zijn al diverse uitspraken van politici beoordeeld. Meer bij Stellingchecker

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.