website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

‘Stap naar versleuteld verkeer Wikipedia verminderde censuur’

Lars Pasveer — Geplaatst in censuur op woensdag 31 mei 2017, 09:51

Jimmy Wales hield voet bij stuk, toen hij besloot de site alleen versleuteld aan te bieden | Wikipedia

Jimmy Wales hield voet bij stuk, toen hij besloot de site alleen versleuteld aan te bieden | Wikipedia

Nieuws

De keuze van online encyclopedie Wikipedia om in 2015 alleen nog maar versleutelde toegang tot de site te bieden heeft een positief effect gehad op gevallen van censuur, blijkt uit onderzoek van Harvard. Het aantal incidenten waarbij Wikipedia werd gecensureerd nam af, al dateert het onderzoek van voor de massale blokkade van Wikipedia in Turkije.

De stap om alleen nog toegang via https toe te staan kwam Wikipedia-oprichter Jimmy Wales op kritiek te staan: de vrees was dat repressieve regimes de hele site zouden blokkeren, aangezien het verkeer naar lemma’s niet meer valt te onderscheiden. Ook onschuldig materiaal zou dan onbereikbaar worden.

De Harvard-onderzoekers stellen dat die vrees uiteindelijk ongegrond bleek; pogingen tot censuur zijn aantoonbaar verminderd na de overgang op https. Niettemin zijn er regimes als Turkije, China en Thailand die grote delen of heel Wikipedia blokkeren. Maar alles meewegend was de stap naar versleutelde verbindingen “de juiste in het garanderen van beschikbaarheid van informatie”, aldus de onderzoekers. Meer bij Vice

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.