mgm nvj maart

— woensdag 19 november 2008, 11:50 | 7 reacties, praat mee

Stagiairs

De laatste stagiair verliet een jaar geleden de redactie van De Journalist. Daarna is de stroom opgedroogd. Voor het eerst sinds jaren. Van de opleidingen kwam geen duidelijk antwoord op de vraag waarom er geen stagiair meer wilde komen. Hooguit de mededeling: de volgende periode komt er vast iemand. Niet dus.

Laatste wijziging: 19 november 2008, 13:37

Nu kan de redactie prima functioneren zonder stagiair, maar het is opvallend dat er geen gegadigden zijn, terwijl het verhaal jarenlang was dat er juist een tekort aan stageplaatsen is. Een tekort dat alleen maar groter zou moeten worden, aangezien er steeds meer studenten zijn die journalistiek of mediakunde studeren.


Zou alleen De Journalist uit de gratie zijn? Niet dus. Een inventarisatie leert dat meer media de laatste tijd geen stagiairs meer ontvangen, omdat die zich niet aandienen.


Het lijkt er op, dat vooral de schrijvende pers daar last van heeft, met uitzondering van de publieksbladen. De opleidingen zelf melden dat ook de interesse voor de radio tanende is. Televisie, en dan vooral de lichtere genres, hebben geen klagen over interesse.


Komt het doordat steeds meer vrouwen journalistiek studeren, het najagen van het ‘harde nieuws’ niet meer populair is, of kunnen stagiairs gewoon goed nadenken. Wie weet dat er bij de dag- en opiniebladen nauwelijks meer banen te verdelen zijn, gaat er ook niet stagelopen.


Volgens de opleidingen stellen sommige media te hoge eisen aan stagiairs. Dat kan een verklaring zijn. Maar dan voor het afnemen van de kwaliteit van de studenten. De eisen die de media stellen, zijn immers niet omhoog gegaan.


Het zou goed zijn als de mediabedrijven en de opleidingen eens wat dieper in de kwestie duiken. Zijn het de veranderende marktomstandigheden of de veranderende studenten die verklaren waarom veel media al een tijdje geen stagiairs meer op hun redacties zien?


En voor wie nog een stageplaats zoekt: bij De Journalist kun je terecht. Tenminste: als je aan de eisen voldoet.

Bekijk meer van

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

7 reacties

Mark Intres, 24 november 2008, 12:36

Inderdaad zie je de kwaliteit van de studenten dalen, of in elk geval niet stijgen. Het schrijven van een fatsoenlijk nieuwsbericht moet ze vaak helemaal (opnieuw) worden bijgebracht. Als die eis al te hoog is…

Het (opnieuw) aanleren van journalistieke basistechnieken gaat in de praktijk niet zo zachtzinnig als op de opleidingen. Ik kan me voorstellen dat studenten daardoor worden afgeschrikt.

Over eisen gesproken: bij een groeiend aantal studenten mogen de opleidingen de toelatingscriteria wel eens tegen het licht houden!

Miranda Nijboer, 24 november 2008, 14:13

Wat gek dat er zo weinig aanmeldingen zijn, terwijl ‘De Journalist’ toch wel een grote naam is! Leraar Journalistiek zei ook bij de eerste les: “Meld je aan!” Helaas laat de financiele situatie het ook niet altijd toe :-(.

Maar hoe zit het dan met deeltijd studenten? Zijn die ook welkom bij De Journalist????????? In de vorm van parttime werken (ben alleenstaande moeder, dus vijf dagen in de week vind ik net iets te veel) ook aanbod hier? Wil graag meer leren van mijn werk en heb het gevoel dat ik dat op mijn huidige werkplaats niet echt doe. Komt bij dat ik niet meer zoveel kan werken, geld hè!

@ Mark Intres:
Toelatingscriteria vind ik zo slecht nog niet. Wat ik wel gek vind, in mijn klas zitten weinig mensen die ook werkzaam zijn in de journalistiek. Ik denk dat daardoor het niveau ook niet echt stijgt.

remco janssen, 24 november 2008, 14:31

wat mij opvalt is dat de afnemende arbeidsmarkt nauwelijks als boosdoener te boek staat. wie vindt heden ten dage nog een vaste baan in de journalistiek, uitzonderingen daargelaten? vroeger kon je via je stageplaats blijven plakken totdat je aan de beurt was om een contract te krijgen. tegenwoordig kun je wachten tot je een ons weegt, als uitgeknepen freelancer.

anderzijds zie ik een maatschappelijke ontwikkeling. de jeugd van tegenwoordig - niet de rapgroep, wel de kidz zelf - is echt enorm gepamperd, totaal niet mondig en behoorlijk vies van aanpakken. dan heb ik het over de vroege twintigers, voor die groep is een flinke economische recessie eigenlijk wel eens goed.

Mark Intres, 26 november 2008, 12:13

@ Miranda: laten we aannemen dat de toelatingscriteria deugen. Dat neemt niet weg dat het niveau van de opleiding te wensen overlaat. Gedurende de studie zou het kaf zorgvuldiger van het koren moeten worden gescheiden.

Meer dan eens heb ik vierdejaars studenten journalistiek als stagiair begeleid en moest ik samen met de docent vaststellen dat ze volstrekt ongeschikt waren voor het vak. Docenten weten dat, maar deze studenten hebben wel het vierde en laatste jaar van de opleiding gehaald! Sterker: ondanks hun ongeschiktheid ronden ze hun opleiding met succes af. Zo devalueert de waarde van het hbo-diploma journalistiek.

ton lankreijer, 26 november 2008, 15:06

A never ending story: stagiairs. Generaliseren is hier niet op zijn plaats. Je hebt parels, boordevol talent die het zonder school voor journalistiek ook gered hadden, en regelrechte schapen die het vak nooit onder de knie krijgen.
Waarom wil je dat godvergeten moeilijke vak eigenlijk in, ik vraag me af of die hamvraag ooit gesteld wordt aan de nieuwkomers!
Wat gebeurt er op de opleidingen, vraag ik me dagelijks af, als oud-docent, stagebegeleider en als programmamaker die veelvuldig met wisselende redacties werkt?
Ik ben voor een 1-jarige opleiding waarin je het hele metier meekrijgt: schrijven (vooral, basis voor alles), radio (niet zeuren kinderen, is even belangrijk als leren schrijven) en dan pas tv.
Een keur aan professionals begeleidt jullie en de praktijk is de hoofdmoot. Een moderne vorm van leerlingstelsel.
Oeverloos (her)schrijven, (her)monteren, her)interviewen en niet eerder de deur uit met een cameraploeg, voordat alle basisvaardigheden erin zitten. Heel schools, lekker ouderwets, daar gaat ons medialandschap mank aan.

Rachid van Holst, 1 december 2008, 11:10

Het niveau van studenten journalistiek mag dan wel dalen, de begeleiding tijdens de stage wordt er ook niet beter op. Door tijdsdruk, desinteresse, en privézaken geteisterde journalisten zouden zich niet moeten opgeven als stagebegeleider. Ik heb dit zelf als student ervaren bij het voormalige TweeVandaag. Bij het NRC Handelsblad weten ze tenminste wel hoe het moet. Een topkrant in alle opzichten.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.