— maandag 23 september 2013, 08:39 | 2 reacties, praat mee

‘Sportfotografen in actie tegen Fox’

Fox, de tv-zender die de uitzendrechten van het voetbal bezit, verplicht sportfotografen een hesje te dragen met de naam Fox. Dat meldt Novum. Tot onvrede van de fotografen, die vinden dat zij worden misbruikt als 'wandelende reclamezuil'. Uit protest hebben ze zondag onder meer bij de wedstrijd van Vitesse tegen PEC Zwolle en bij PSV - Ajax de hesjes binnenstebuiten gedragen. Bij alle grote sportevenementen is het gebruikelijk dat de aanwezige fotografen hesjes dragen. Daarop staat in bijna alle gevallen de naam van het evenement of simpelweg de vermelding 'Photo'. Sinds begin dit seizoen is in het Nederlandse betaald voetbal de regel van kracht dat de fotografen een hesje moeten dragen met de naam van Fox.

Volgens Marina Witte, directeur van de Stichting Nederlandse Sport Pers (NSP) die de belangen van de sportjournalisten behartigt, zijn er geen andere voorbeelden van tv-zenders die eisen dat hun naam op de hesjes komt te staan. “Het kan niet zo zijn dat iemand die in dienst is van een krant, een persbureau of een foto-agentschap opeens als wandelende reclamezuil moet functioneren voor een ander, mogelijk concurrerend bedrijf’‘, aldus Witte.

De Eredivisie laat weten de zaak te onderzoeken. “De klacht was ons niet bekend, wij gaan in overleg treden met onder meer de NSP”, reageert een woordvoerder.

UPDATE Volgens diverse fotografen op Twitter zijn er echter helemaal geen protesten geweest. Meer bij nieuws.nl.

Bekijk meer van

Praat mee

2 reacties

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.