— donderdag 18 januari 2018, 11:39 | 0 reacties, praat mee

Sociale media goudmijn voor stormjournalistiek

Bij Hoek van Holland begroef de storm vandaag dit voetgangersbord | Robin Utrecht / ANP

Leidt storm tot specifieke 'stormjournalistiek'? Nee. Hoewel veel nieuws- en krantensites besloten een liveblog te beginnen, is duidelijk dat al het nieuwswaardige materiaal van burgers komt.

De liveblogs van NOS, Parool, RTV Utrecht, NU, RTL Nieuws en anderen toonden vliegende dixies, omwaaiende vrachtwagens, zeecontainers die in het kanaal verdwenen, omgevallen bomen en schuttingen en in de straat gekwakte daken. Soms door overburen gefilmd.

Soms ook surrealistische beelden, zoals een plichtsgetrouwe bladblazer die het op de Utrechtse Heuvelrug opnam tegen Moeder Natuur.

Twitter bewees - opnieuw - een uitgelezen medium te zijn om bij landelijk brekend nieuws foto’s en filmpjes te delen. Dat is een open(gewaaide) deur, maar een die bij incidenten zoals de zware storm van vandaag weer eens in herinnering gebracht kan worden.

Je kunt natuurlijk op radio niet constant vertellen dat het waait. Redacties lopen de stormbeelden achterna, want verslaggevers kunnen maar op één plek tegelijk zijn. Burgers en hun mobieltjes zijn overal. Wanneer de (wind)snelheid zo hoog is, rest journalisten enkel het verzamelen - en de originele makers netjes om toestemming voor hergebruik vragen.

 

Bekijk meer van

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.