— woensdag 18 november 2009, 09:08

Smaad deels uit Brits strafrecht

Op 12 november heeft Groot-Britannië in de zogeheten Coroners and Justice Bill diverse vormen van smaad uit het strafrecht gehaald. ARTICLE 19, een organisatie die strijdt voor de vrijheid van meningsuiting, juicht de nieuwe wet toe. Al sinds de jaren zeventig zijn er geen rechtszaken meer gevoerd op basis van de nu gedecriminaliseerde vormen van smaad, maar volgens ARTICLE 19 had de bestaande wetgeving desondanks een 'verkillend effect' op het vrije woord. ARTICLE 19 stelt dat de wetgeving rond smaad die nu blijft bestaan, nog altijd erg breed is. Ze dringen er bij de Britse politiek op aan om klagers te verplichten bewijs te leveren dat claims onjuist zijn. Ook zou het gebruik van Britse rechtbanken door buitenlandse klagers moeten worden beperkt en dient er een plafond te komen voor de vergoedingen die advocaten kunnen vragen voor hun diensten. Internetuitgaven dienen ook beter te worden beschermd, vindt ARTICLE 19.

Bekijk meer van

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.