— vrijdag 26 maart 2010, 08:55

Hervorming van Britse smaadwetgeving

De Britse regering is van plan 'smaadtoerisme' aan te pakken. Dat meldt de Britse krant The Guardian. Zo worden buitenlandse klagers beperkt om zaken in te dienen bij Britse rechtbanken. De Britse minister van justitie Jack Straw (Labour) wil een bovengrens instellen voor de juridische kosten en als de klager verliest kan die persoon niet de kosten verhalen op de aangeklaagde. Ook kunnen er geen meerdere klachten worden ingediend omdat een artikel meerdere malen is gedownload. De Britse smaadwetgeving wordt al langer gezien als een bedreiging van de vrije meningsuiting. Buitenlandse eisers kunnen naar de rechter stappen om buitenlandse publicaties aan te klagen alleen omdat ze in Groot-Brittannië gedownload kan worden. Sommige rechtszaken hebben een aantal journalisten en wetenschappers al op de rand van de financiële afgrond gebracht. Zo'n 40.000 journalisten, mensenrechtenactivisten, wetenschappers en andere academici hebben de onlinepetitie tegen de huidige smaadwetgeving getekend. De bedoeling is dat het wetsvoorstel wordt ingediend als de Labour-partij terugkeert in het parlement na de verkiezingen. Meer bij The Guardian I / II / III

Bekijk meer van

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.