mgm nvj maart

— donderdag 27 mei 2021, 14:46 | 1 reactie, praat mee

Skiff: veelbelovend veilig platform voor samenwerken aan documenten

Skiff: veelbelovend veilig platform voor samenwerken aan documenten
Skiff kan samenwerken aan zeer gevoelige artikelen een stuk minder omslachtig maken.

In de rubriek Innovatie schrijft Villamedia-redacteur Lars Pasveer over alles met een stekker of internetadres. Dit keer over de Skiff, dat een soort Signal wil zijn, maar dan voor samenwerken aan documenten. Laatste wijziging: 27 mei 2021, 14:57

(Signal is het veilige alternatief voor WhatsApp waar je vrienden en ouders niet naar willen overstappen.) Hoe dan ook: bij Skiff lijkt privacy en veiligheid eveneens centraal te staan.

De dienst is early access - en hoewel ik recent aanklopte hanteren ze een exclusief deurbeleid. Dat is irritant, maar zolang ik nog een wachtnummer van vijf cijfers heb, moet ik de dienst van buitenaf bespreken.

Met dat in gedachten is het uitgangspunt van volledig versleutelde verbindingen van Skiff erg interessant, zeker als je aan zeer gevoelige stukken sleutelt met mensen die geografisch verspreid zijn.

Natuurlijk heb je iets universeels als Google Docs, maar in principe kan Google daar gewoon bij, al zegt het bedrijf die informatie nooit voor reclamedoeleinden te gebruiken. Toegang is voornamelijk voor het voorkomen van misbruik en analyse, aldus Google.

Maar dat is in sommige gevallen al een brug te ver, zeker als je aan iets werkt dat je bronnen in potentieel (levens)gevaar brengt.

Buiten de deelnemers zelf is er bij Skiff niets zichtbaar voor derden, ook niet Skiff zelf. Documenten worden niet bij Skiff opgeslagen en ook bestandsnamen, tekst of gebruikte titels die je gebruikt blijven voor derden verstopt achter versleuteling.

Daarnaast is Skiff beveiligd met diverse methodieken die de identiteit van eindgebruikers verifiëren en garanderen, zoals ook Signal regelmatig vraagt voor bewijs ‘dat jij het nog bent’, via een pin-code.

Overigens zit Ehren Kret, hoofd techniek bij Signal, in de Raad van Advies. Eerder deze week haalde Skiff 3,7 miljoen dollar aan investeringen op. Een uitgebreidere test van Skiff volgt.

Bekijk meer van

Skiff

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

Andrew Milich, 29 mei 2021, 05:04

Hello! Thank you for covering our launch! If you’d like early access, write me an email at .(JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit e-mail adres te bekijken) :)

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.