— dinsdag 16 juni 2015, 16:13 | 0 reacties, praat mee

Sites verantwoordelijk voor anoniem commentaar

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft besloten dat een eigenaar van een website verantwoordelijk is voor commentaar waarin onwettige uitspraken worden gedaan, zoals bedreigingen. De zaak begon negen jaar terug nadat op de Etse nieuwssite Delfi een artikel verscheen over een scheepvaartbedrijf dat met een veerdienst zogeheten ijswegen zou heben vernield. Daar werd anoniem commentaar onder achtergelaten, waar de grootaandeelhouder aanstoot aan nam. Een beroep van Delfi op de vrijheid van meningsuiting werd in 2013 al verworpen, omdat het om dreigementen ging en Delfi technische middelen had om de reacties te verwijderen. Een schadevergoeding die Delfi in eerste instantie niet wilde betalen, werd alsnog toegewezen omdat het bedrijf financieel voordeel had bij het exploiteren van de site en de commentaren.

Nu is dus definitief geoordeeld dat websites verantwoordelijk zijn voor de reacties van anderen die ze publiceren. Er was geen unanieme overeenstemming: twee rechters noemen een partij als Delfi slechts de tussenpersoon die reacties mogelijk maakt.

Grote mediabedrijven steunden Delfi - ze stellen dat de huidige uitspraak de vrijheid van meningsuiting op internet sterk ondergraaft.  Advocaat Otto Volgenant van Boekx Advocaten nuanceert de uitspraak: “Als een uitgever ruimte biedt aan anonieme ‘hate speech’ en bedreigingen en daar niet direct op ingrijpt, dan kan die uitgever zelf aansprakelijk zijn voor dat soort uitingen. De vrijheid van meningsuiting is niet bedoeld om dat soort onrechtmatige uitingen te beschermen.”

Meer bij NU

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.