website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Sites verantwoordelijk voor anoniem commentaar

Lars Pasveer — Geplaatst op dinsdag 16 juni 2015, 16:13

Nieuws

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft besloten dat een eigenaar van een website verantwoordelijk is voor commentaar waarin onwettige uitspraken worden gedaan, zoals bedreigingen. De zaak begon negen jaar terug nadat op de Etse nieuwssite Delfi een artikel verscheen over een scheepvaartbedrijf dat met een veerdienst zogeheten ijswegen zou heben vernield.

Daar werd anoniem commentaar onder achtergelaten, waar de grootaandeelhouder aanstoot aan nam. Een beroep van Delfi op de vrijheid van meningsuiting werd in 2013 al verworpen, omdat het om dreigementen ging en Delfi technische middelen had om de reacties te verwijderen. Een schadevergoeding die Delfi in eerste instantie niet wilde betalen, werd alsnog toegewezen omdat het bedrijf financieel voordeel had bij het exploiteren van de site en de commentaren.

Nu is dus definitief geoordeeld dat websites verantwoordelijk zijn voor de reacties van anderen die ze publiceren. Er was geen unanieme overeenstemming: twee rechters noemen een partij als Delfi slechts de tussenpersoon die reacties mogelijk maakt.

Grote mediabedrijven steunden Delfi - ze stellen dat de huidige uitspraak de vrijheid van meningsuiting op internet sterk ondergraaft.  Advocaat Otto Volgenant van Boekx Advocaten nuanceert de uitspraak: “Als een uitgever ruimte biedt aan anonieme ‘hate speech’ en bedreigingen en daar niet direct op ingrijpt, dan kan die uitgever zelf aansprakelijk zijn voor dat soort uitingen. De vrijheid van meningsuiting is niet bedoeld om dat soort onrechtmatige uitingen te beschermen.”

Meer bij NU

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.