banner festival 23

— dinsdag 19 april 2022, 08:23 | 0 reacties, praat mee

Shortlist Brusseprijs 2022 bekend

© Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten

De jury heeft vijf titels geselecteerd voor de shortlist van de Brusseprijs 2022, de prijs voor het beste Nederlandstalige journalistieke boek. Laatste wijziging: 19 april 2022, 09:59

Op de shortlist staan: ‘Gronings goud. Over de macht van het gas en de rol van Rusland’ door Wendelmoet Boersema (Ambo|Anthos), ‘De Machine. In de ban van Booking.com’, door Stijn Bronzwaer, Joris Kooiman en Merijn Rengers (Lebowski), ‘Zakenprins. De jacht naar succes van Bernhard van Oranje’, door Michiel Couzy en Maarten van Dun (De Bezige Bij), ‘Sanda Dia. De doop die leidde tot de dood’, door Pieter Huyberechts (Das Mag), ‘De Doorsons. Op zoek naar een Afro-Amerikaanse slavenfamilie in het Caribisch gebied’, door Roline Redmond (De Arbeiderspers)

“We hebben moeten kiezen uit een enorm en gevarieerd aanbod. Deze veelzijdige shortlist reflecteert dat ook: in de variatie van onderwerpen, maar ook in de verschillende journalistieke stijlen”, zegt juryvoorzitter en coördinator onderzoeksjournalistiek bij Nieuwsuur en NOS Nieuws Joost Oranje. “We zien klassieke onderzoeksjournalistiek, dwingend persoonlijk relaas, maar ook historisch perspectief, verbonden aan de actualiteit. Met recht een rijk aanbod en de jury kijkt uit naar de beraadslaging die uiteindelijk een winnaar moet gaan opleveren. Met deze vijf boeken weten we in ieder geval nu al dat die winnaar van hoge kwaliteit zal zijn.”

De jury heeft verder besloten één boek dat de shortlist net niet haalde een eervolle vermelding te geven: De strijd om Bali van Anne-Lot Hoek. Tussen de vele boeken rond het Indonesisch-Nederlands koloniale verleden springt dit werk er volgens de jury uit. “Het is een indrukwekkend onderzoek dat een schokkend beeld schetst van de koloniale strijd op het eiland Bali. Een eiland dat de meeste Nederlanders kennen van schoonheid en vakantie, maar waarachter een duister Hollands verleden schuilt. Bewonderenswaardig en confronterend hoe Anne-Lot Hoek dat blootlegt”.

In aanloop naar de Brusseprijsuitreiking zijn de auteurs van de vijf genomineerde boeken achtereenvolgens vanaf 14 mei te gast bij de uitzendingen van NOS Met het Oog op Morgen op zaterdagavond tussen 23.00 en 24.00 uur. De prijs wordt op 18 juni uitgereikt in een live-uitzending van het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen. Aan de Brusseprijs is een geldbedrag van tienduizend euro verbonden.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.