word studentlid

— donderdag 17 juni 2010, 23:14 | 0 reacties, praat mee

‘Sfeer bij MGL totaal verziekt’

De sfeer tussen de ondernemingsraad en de directie van Media Groep Limburg is totaal verziekt. Dat bleek donderdag tijdens een rechtszaak voor de ondernemingskamer van het Amsterdamse gerechtshof. ‘Ik heb de indruk dat de verhoudingen en het overleg tussen de ondernemer en de Ondernemingsraad niet goed is en dan druk ik me voorzichtig uit,’ concludeerde de voorzitter van de Ondernemingskamer Mr. Peter Ingelse aan het einde van de behandeling. Laatste wijziging: 18 juni 2010, 01:17

Een raadsheer die al wat meer Wet op de Ondernemingsraad (WOR)-zaken heeft meegemaakt dan de heer Ingelse –die sinds september vorig jaar voorzitter is – deed er een schepje boven op: ‘de irritatiegraad tussen OR en ondernemer, is hier groter dan in alle andere zaken die ik heb meegemaakt.’  De vraag van de rechter was dan ook: ‘ kunt u daar wat aan doen om die verhouding te verbeteren?’ Het antwoord op die vraag bleef hangen in de twist die speelde.

Het geschil: geen onderbouwing van de nieuwe reorganisatieplannen bij dagblad De Limburger/Limburgs Dagblad en geen visie op de toekomst, aldus de OR. Er is geen beter plan dat dit om het bedrijf overeind te houden, aldus de directie.

Directeur Johan Boermann zei het ‘onbegrijpelijk’ te vinden dat hij voor de rechter staat. ‘We hebben heel zorgvuldig gewerkt. Er is in het managementteam van hoofdredacteur en directeur verkoop overeenstemming over het plan. De hoofdredacteur kan dezelfde krant blijven maken met een reductie van 15 arbeidsplaatsen op de redactie. Wat wil je nou nog meer? Ik kan toch niet met de OR overleggen om tot een ander plan te komen, dan heb ik een conflict met de hoofdredacteur.’ 

‘In het plan van de directie is de reductie onvoldoende onderbouwd en onvoldoende uitgewerkt,’ zegt OR voorzitter Rob Cox. ‘Kijk, met ons valt er te praten over efficiëntie, maar dan moet dat wel duidelijk zijn hoe dat uitpakt voor de onderneming. Bij de verkoop (sales) is dat duidelijk uitgewerkt, bij de redactie niet.’  En daarmee raakte de OR-voorzitter een van de kernpunten van het geschil: de grens tussen de bevoegdheden van de ondernemingsraad en de redactieraad.

De directie stelt dat als je verder moet aangeven waar je op de redactie die arbeidsplaatsen schrapt, dan kom je al gauw tot een individuele invulling, en daar gaat de redactieraad over.

Verwarring bestond er tijdens de zitting over het effect van de door de centrale redactie van Wegener (onderdeel van moederconcern Mecom, net als MGL) aangeleverde pagina’s. Volgens hoofdredacteur Huub Paulissen zijn dat er nu zes per dag. Dat moeten er 14 worden en daarmee zou een groot deel van de reductie van15 fte’s kunnen worden gerealiseerd.

De belangrijkste vraag of moederbedrijf Mecom de slechte rendementen die met de kranten in Denemarken en Polen gehaald worden, door de Nederlandse kranten moet worden gecompenseerd, werd door de directie niet weersproken. ‘Gemiddeld streeft Mecom naar een rendement van 12,5%. Wij, MGL zaten op 23% in 2008 en in 2009 op 15-16%,’ aldus Boerman.

De Ondernemingskamer zal over zes weken uitspraak doen. Tot die tijd zal de directie geen verdere stappen ondernemen.

Bekijk meer van

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.