— vrijdag 29 november 2019, 08:37 | 0 reacties, praat mee

‘Schaf mogelijkheid gijzelen journalisten af’

Eind oktober protesteerden journalisten bij de rechtbank in Rotterdam tegen de gijzeling van NOS-verslaggever Robert Bas. - © © Niels Wenstedt / ANP

De mogelijkheid om journalisten in gijzeling te nemen wanneer zij zich beroepen op hun verschoningsrecht zou moeten worden afgeschaft. Dat stellen advocaten Frank van Ardenne en Samantha Bilgi in een opiniestuk in NRC. De mogelijkheid tot gijzeling zorgt er volgens hen voor dat de journalistieke bronbescherming niet meer serieus wordt genomen.

In de zaak rondom NOS-verslaggever Robert Bas is volgens Van Ardenne en Bilgi gebleken dat de wet die het verschoningsrecht van journalisten moet borgen “een wassen neus is”.

“De journalist mag zich slechts verschonen als er vragen worden gesteld over de herkomst van zijn informatie (de identiteit van zijn bron)”, schrijven de advocaten. “Deze wet biedt in de praktijk, zo bleek, onvoldoende bescherming. De raadkamer heeft de gijzeling beëindigd nadat een succesvol beroep is gedaan op het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Een verdrag dat de rechter-commissaris die de gijzeling bevolen had overigens volledig naast zich had gelegd.”

Het werk onmogelijk maken/b>
Van Ardenne en Bilgi vervolgen met de melding dat het journalistieke verschoningsrecht niet absoluut is en dat de rechter bepaalt of de journalist er een beroep op kan doen. Ze noemen het gijzelen van een journalist “theoretisch gezien een pressiemiddel, waarmee bereikt k an worden dat de journalist alsnog de gestelde vragen beantwoordt. De verwachting is echter niet dat een gijzeling er in de praktijk snel voor zal zorgen dat die journalist alsnog antwoorden zal geven.”

De advocaten redeneren dat een journalist zich zal blijven beroepen op het recht om zijn bron te beschermen. “Het zijn immers noodzakelijke rechten om het vak van journalist te kunnen uitoefenen. Als deze rechten niet voldoende serieus worden genomen, wordt het werk van journalisten onmogelijk gemaakt.”

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.