banner festival 23

— vrijdag 16 november 2012, 14:51

RvdJ past werkwijze aan

De Raad voor de Journalistiek (RvdJ) zal in de toekomst alleen nog maar klachten in behandeling nemen over media die de Raad 'erkennen'. Dat is een van de wijzigingen die de RvdJ doorvoert in de werkwijze en procedures om beter aan te kunnen sluiten bij de wensen die binnen de journalistiek leven. Het medium waarover wordt geklaagd, krijgt bovendien met meer nadruk de gelegenheid de klacht eerst zelf af te handelen. De Raad wil het werk van lezersredacteuren, ombudslieden of hoofdredacties die nu klachten afhandelen, op deze wijze met nadruk ondersteunen. Laatste wijziging: 16 november 2012, 15:51

Naar aanleiding van opmerkingen dat de Raad ‘te juridisch’ zou zijn en de Leidraad’ te ingewikkeld’ zal de Raad voortaan een nieuwe beknopte beoordelingsmaatstaf hanteren voor behoorlijke journalistiek. De Stichting zal in de komende weken ook een besluit nemen over dat zittingen van de Raad voortaan worden voorgezeten door journalisten, niet meer door juristen. De Kamers zullen voortaan ook in meerderheid bestaan uit journalisten. Na het besluit van de Stichting zal aan de deelnemende organisaties instemming gevraagd worden met de statutenwijziging. Mogelijk komt er ook een nieuwe naam.

De mogelijkheid van bemiddeling door de Raad om een klacht te voorkomen blijft in stand. Dat geldt ook voor de mogelijkheid om herziening te vragen, als de uitspraak berustte op achteraf onjuist gebleken feiten. In 2010 paste de Raad de werkwijze ook al eens aan.

Bekijk meer van

Raad voor de Journalistiek

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.