basis naar compleet

— dinsdag 1 november 2016, 09:35 | 0 reacties, praat mee

RTL Nieuws moet rectificeren

© Remko de Waal | ANP

RTL Nieuws moet een nieuwsitem over Zorggroep Alliade rectificeren. Dat heeft de rechtbank Midden-Nederland afgelopen week in een kort geding bepaald dat de bestuurders van de zorggroep hadden aangespannen. RTL besteedde in de uitzending van 21 september aandacht aan het terugtreden van de directeuren van Alliade, en meldde daarbij dat de aanleiding van hun vertrek het rommelen met zorgbudgetten van kwetsbare jongeren was. De rechtbank beoordeelde die stelling als onrechtmatig, omdat er onvoldoende grond voor zou zijn, en geen hoor- en wederhoor heeft plaatsgevonden. Laatste wijziging: 1 november 2016, 09:42

Twee eerdere RTL-items over Alliade, op 14 en 15 september, konden volgens de rechter overigens wél door de beugel. Daarin onthulde RTL dat de bestuurders zich schuldig zouden hebben gemaakt aan belangenverstrengeling en zelfverrijking, en hebben gerommeld met pgb’s van kwetsbare jongeren. Die werden stiekem ingezet als schoonmakers om zo dubbel aan ze te verdienen. Die uitzendingen acht de rechtbank rechtmatig ‘gezien het publieke belang, de inhoud en de wijze waarop het nieuws is gepresenteerd’. Ook speelde mee dat de uitingen niet door RTL zelf gedaan werden - het nieuws werd aan bronnen toegeschreven – en er werd hoor- en wederhoor toegepast.

De rectificatie voor het laatste item staat inmiddels op de homepage van RTL Nieuws.

Bekijk meer van

RTL Nieuws RTL Alliade

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.