e learning nvj

— maandag 26 juli 2021, 09:48 | 0 reacties, praat mee

RTL Duitsland zet verslaggeefster op non-actief na reportage overstromingsgebied

Juli 2021: het stadje Altenahr is grotendeels vernietigd toen de rivier de Ahr overstroomde. De opruimwerkzaamheden zijn in volle gang. | Friedemann Vogel / EPA

RTL Duitsland heeft verslaggeefster Susanna Ohlen op non-actief gezet, nadat uit videobeelden bleek dat ze niet "de handen uit de mouwen had gestoken" bij opruimwerkzaamheden van de recente overstromingen, maar enkel haar gezicht en kleren met modder had besmeurd. Laatste wijziging: 26 juli 2021, 11:02

Het bewuste verslag is door RTL Duitsland van de website gehaald. Een woordvoerster stelt tegenover tabloid TZ dat “onze verslaggeefster met haar gedrag zonder twijfel de journalistieke basisprincipes en onze eigen standaarden heeft geschonden. Toen we ervan hoorden hebben we haar maandag direct met verplicht verlof gestuurd”.

Ohlen zegt op haar Instagram een enorme fout te hebben begaan. In het gewiste verslag riep Ohlen kijkers op mee te komen helpen bij de opruimwerkzaamheden. Naast laarzen en handschoenen hanteerde ze een schep. De indruk werd gewekt dat ze meewerkte, maar in een op afstand gefilmde video is te zien hoe ze kort voor het verslag wat modder oppakt en zichzelf besmeurt.

In een korte verklaring vraagt de verslaggeefster om vergiffenis voor haar misstap. Ze zegt de dag ervoor wel te hebben meegeholpen en zich voor de reportage te hebben geschaamd met brandschone bovenkleding in beeld te verschijnen.

“Zonder erbij na te denken heb ik modder op mijn kleding gesmeerd. Dat had me als journalist nooit moeten gebeuren. Als mens, wie het leed van alle getroffenen haar in het hart raakt, is het me wel gebeurd. Ik vraag om vergiffenis”, aldus Ohlen.

Bij de overstromingen in Duitsland vielen ruim 170 doden; bij de opruimwerkzaamheden worden nog lichamen geborgen. Ook in België vielen tientallen doden. In Nederland is veel schade, maar zijn geen doden gevallen.

Bekijk meer van

RTL Duitsland

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.