website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

RNW Media ontslaat twee derde personeel

Dolf Rogmans — Geplaatst in omroep op maandag 26 september 2016, 15:53

Nieuws

RNW Media in Hilversum (de opvolger van de Wereldomroep) ontslaat twee derde van het personeel. Ook algemeen directeur Robert Zaal hoort daarbij. Hij is opgevolgd door Jacqueline Lampe, tot nu toe programma directeur. Dat is het personeel van RNW Media maandag meegedeeld. Van de 91 mensen moeten er 61 mensen vertrekken. Die reorganisatie begint in oktober.

Er gaan 30 mensen mee naar de nieuwe organisatie, 42 medewerkers worden gedwongen ontslagen en 19 contracten van bepaalde tijd worden niet verlengd, aldus RNW Media.

In een persbericht meldt de organisatie dat in 2012 is een proces gestart om de Wereldomroep om te vormen van een media organisatie tot een media ngo. Daarbij wordt de komende tijd extra ingezet op het bereiken van jongeren in landen waar vrijheid van meningsuiting onder druk staat.

Om de nieuw gestelde doelen te behalen is er een internationale organisatie nodig. De activiteiten worden uitgevoerd vanuit centres of implementations in de regio en deze worden gecoördineerd en gefaciliteerd door een compact centre of expertise in Nederland. Alle centra vallen onder de verantwoordelijkheid van één directeur.

In de overgang naar de nieuwe structuur worden daarom werkzaamheden in Nederland overgedragen naar de landen waar RNW Media actief is. De overgang naar de nieuwe structuur zal in oktober in gang worden gezet. Voor de medewerkers die de organisatie verlaten is in overeenstemming met de NVJ en de overige vakbonden een sociaal plan afgesloten.

RNW Media moet bezuinigen omdat de huidige rijksbijdrage van 12 miljoen euro per jaar verdwijnt en wordt vervangen door een afbouwregeling. In de rijksbegroting die met Prinsjesdag aan de Tweede Kamer is aangeboden, schrijft de minister van Buitenlandse Zaken, dat de financiering van RNW Media tot 2020 gegarandeerd is. Op welk niveau wordt niet duidelijk gemaakt. Na 2020 vervalt elke vaste subsidie en kan de organisatie net als andere ngo’s meedingen naar project subsidies.

De minister verwoordt het zo: ‘Vanaf 2020 wordt RNW Media geacht mee te dingen met andere partijen conform de dan geldende beleidsregels. Als tussenfase zal RNW Media uit het mensenrechtenfonds een nieuwe instellingssubsidie voor 2017–2020 ontvangen met een vorm van afbouw.’

 

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.