— maandag 2 november 2020, 09:41 | 0 reacties, praat mee

Robert Fisk, journalist die Osama Bin Laden interviewde, overleden

© Wael Hamzeh / EPA

De Engelse journalist Robert Fisk, die als een van de weinige westerse journalisten terroristenleider Osama bin Laden interviewde, is op 74-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de Ierse krant The Irish Times.

Begin jaren 70 deed Fisk verslag van de strijd in Noord-Ierland, als correspondent voor de London Times. Sinds 1976 was hij gestationeerd in Beiroet. Daar werkte hij voor verschillende Britse media, sinds 1989 voor The Independent.

Fisk was bekend door zijn oorlogsverslaggeving in het Midden-Oosten, maar ook voor zijn verslaggeving van de Sovjet-invasie in Afghanistan in de jaren 80 en de burgeroorlogen in voormalig Joegoslavië in de jaren 90. Hij deed verslag van vijf Israëlische invasies, de Algerijnse burgeroorlog, de invasie van Saddam Hoessein in Koeweit en de Arabische revoluties van 2011. En recent bracht hij verslag uit over het conflict in Syrië. Hij was ook kritisch op collega’s. Zo verweet hij andere correspondenten in de Eerste Golfoorlog dat zij alleen verslag deden vanuit hun hotelkamer.

Maar het bekendste werd hij door zijn interviews met voormalige Al Qaida-leider Osama Bin Laden. Hij slaagde erin om Bin Laden drie keer te interviewen tussen 1993 en 1997. Hij is een van de weinige westerse journalisten die de man zelf te spreken kregen.

Afgelopen vrijdag werd Fisk onwel, mogelijk als gevolg van een hartaanval. Hij zou juist van plan zijn geweest om terug te keren naar het Midden-Oosten, maar overleed in een ziekenhuis in Dublin. Meer bij The Irisch Times

Bekijk meer van

Robert Fisk Osama Bin Laden

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.