— zaterdag 5 mei 2012, 10:26 | 1 reactie, praat mee

Rituelen

In de vorige estafettecolumn pleitte Tjitske Mussche voor een excuuspublicatie van een journalist of medium als er een journalistieke fout wordt gemaakt en het nieuws verkeerd is verslagen, zoals het programma This American Life onlangs deed.

Ook politici zouden wel eens sorry mogen zeggen als ze een vraag niet weten te beantwoorden. ‘Sorry, ik weet nu even niet waar u het over hebt.’

Eerlijk gezegd hoorde ik pas voor het eerst over het ‘laatste vraagritueel’ van journalist Julius Vischjager toen Mark Rutte een vraag over de Hollandsche Schouwburg niet wist te beantwoorden. Vischjager, die traditiegetrouw op de wekelijkse persconferentie van de premier altijd de laatste vraag mag stellen, vroeg aan Rutte: ‘De Hollandsche Schouwburg, u weet wat dat is?’ Rutte dacht in eerste instantie dat het ging om een schouwburg in Haarlem. In tweede instantie, toen Vischjager benadrukte dat Rutte het wel moest weten omdat hij geschiedenis had gestudeerd, doet Rutte ineens alsof hij wel weet over welke schouwburg het gaat. ‘Ah, die Hollandsche Schouwburg.’ Maar eigenlijk had hij geen idee. Een week later stelde Vischjager weer een laatste vraag aan Rutte: of hij een keer mee wilde naar de Hollandse Schouwburg. Ditmaal reageerde Rutte met: ‘Gezellig’.

Oeps. Iedereen onder ons die de Hollandse Schouwburg wel kent weet dat het daar natuurlijk niet gezellig is. Is het ook een traditie in ons land om als politicus te bluffen en te doen alsof je iedere vraag kan beantwoorden?

Het was Vischjager er in eerste instantie natuurlijk niet om te doen om Rutte erin te laten tuinen. Maar waarom is het voor een politicus zo moeilijk om een vraag te beantwoorden met: ‘dat weet ik niet’? De politicus probeert niet voor niets altijd op geraffineerde wijze een vraag te beantwoorden, want toegeven iets niet te weten en een ‘verkeerd antwoord’ te geven leidt vaak tot een slachtritueel in de media, zoals John Leerdam en Ineke van Gent onlangs nog is overkomen. Hun domme antwoorden zijn inmiddels in alle actualiteitenrubrieken al tig keer herhaald.

Tradities zijn er om te doorbreken. Door politici en door media. Het was chic geweest als Rutte had gevraagd of de journalist uit kon leggen wat de Hollandsche Schouwburg was. En het was ook stijlvol geweest als Vischjager het uit zichzelf had verhelderd. Rutte had het immers druk genoeg gehad met de mislukte Catshuis-onderhandelingen en het bezuinigingsakkoord van de ‘Kunduz-coalitie’. Moeten we Rutte’s ‘gezellige’ antwoord hem kwalijk nemen? Als hij het nog steeds niet weet na de 4 mei herdenking, dan wel.

Evelien Vehof onderzocht met Els Duran twee jaar het thema staatloosheid voor het project Citizens of Nowhere, en ze werkt als verslaggever bij het televisieprogramma Altijd Wat (NCRV). Ze draagt het stokje over aan Lex Boon, webredacteur bij nrc.nl

Bekijk meer van

actualiteiten

Praat mee

1 reactie

Evelien Vehof, 7 mei 2012, 11:19

Dank je wel, Robin. Ik heb het veranderd!

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.