banner festival 23

— vrijdag 4 januari 2019, 11:55 | 0 reacties, praat mee

Rik Rutten naar politieke redactie NRC: ‘Alles is verbonden aan de politiek’

Een redacteurschap op sneakers. Zo omschrijft Rik Rutten zijn nieuwe baan als politiek redacteur bij NRC. De 25-jarige Rutten jaagt sinds deze maand naar politiek nieuws op het Binnenhof, maar ook vooral daarbuiten. “Ik vind de wisselwerking tussen politici en hun achterban interessant. Hoe ziet het eruit als een politicus het land in gaat om zijn plannen aan het publiek uit te leggen? Daar wil ik me op gaan focussen.”

Voor Rutten was het een no-brainer om te reageren op de functie. Tijdens zijn studies International Development en Peace and Conflict Studies schreef hij als freelance journalist verhalen voor onder andere De Correspondent, De Groene Amsterdammer, Het Financieele Dagblad en Vrij Nederland. “Of je nu schrijft over terrorisme in Noorwegen of het Israëlische veiligheidsapparaat, alles is verbonden aan de politiek. Ik had altijd al het gevoel dat ik in een theater zat en met een verrekijker naar de politiek keek. Met deze nieuwe baan kom ik er veel dichterbij.”

Voordat hij deze maand bij de politieke redactie aan de gang ging, werkte Rutten drie maanden op de Binnenland-redactie. Daarvoor was hij stagiair bij NRC. “Je ziet wel vaker dat jongeren een stage aan hun studie vastplakken. Dat heb ik ook gedaan. Ik heb geen journalistieke studie gedaan dus kon ik ook niet de gebaande paden volgen om ergens binnen te komen. Dat is via deze stage toch gelukt.”

Rutten neemt de baan over van politiek verslaggever Emilie van Outeren, die begin 2019 naar Warschau vertrekt om daar correspondent te worden voor NRC. Daarbij verslaat ze met name de gebeurtenissen in Centraal-Europa en de Balkan.

De dagelijkse politieke nieuwsbrief die Van Outeren maakte – De Haagse Stemming – wordt deels door Rutten overgenomen. Rutten: “Door die nieuwsbrief te gaan maken laat je aan de lezer en de politiek zien dat je alles volgt. Ik denk dat dat het makkelijker maakt om er hier tussen te komen.”

Bekijk meer van

Transfers Rik Rutten NRC Carrière

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.