website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Rik Rutten naar politieke redactie NRC: ‘Alles is verbonden aan de politiek’

Nick Kivits — Geplaatst op vrijdag 4 januari 2019, 11:55

Nieuws Een redacteurschap op sneakers. Zo omschrijft Rik Rutten zijn nieuwe baan als politiek redacteur bij NRC. De 25-jarige Rutten jaagt sinds deze maand naar politiek nieuws op het Binnenhof, maar ook vooral daarbuiten. “Ik vind de wisselwerking tussen politici en hun achterban interessant. Hoe ziet het eruit als een politicus het land in gaat om zijn plannen aan het publiek uit te leggen? Daar wil ik me op gaan focussen.”

Voor Rutten was het een no-brainer om te reageren op de functie. Tijdens zijn studies International Development en Peace and Conflict Studies schreef hij als freelance journalist verhalen voor onder andere De Correspondent, De Groene Amsterdammer, Het Financieele Dagblad en Vrij Nederland. “Of je nu schrijft over terrorisme in Noorwegen of het Israëlische veiligheidsapparaat, alles is verbonden aan de politiek. Ik had altijd al het gevoel dat ik in een theater zat en met een verrekijker naar de politiek keek. Met deze nieuwe baan kom ik er veel dichterbij.”

Voordat hij deze maand bij de politieke redactie aan de gang ging, werkte Rutten drie maanden op de Binnenland-redactie. Daarvoor was hij stagiair bij NRC. “Je ziet wel vaker dat jongeren een stage aan hun studie vastplakken. Dat heb ik ook gedaan. Ik heb geen journalistieke studie gedaan dus kon ik ook niet de gebaande paden volgen om ergens binnen te komen. Dat is via deze stage toch gelukt.”

Rutten neemt de baan over van politiek verslaggever Emilie van Outeren, die begin 2019 naar Warschau vertrekt om daar correspondent te worden voor NRC. Daarbij verslaat ze met name de gebeurtenissen in Centraal-Europa en de Balkan.

De dagelijkse politieke nieuwsbrief die Van Outeren maakte – De Haagse Stemming – wordt deels door Rutten overgenomen. Rutten: “Door die nieuwsbrief te gaan maken laat je aan de lezer en de politiek zien dat je alles volgt. Ik denk dat dat het makkelijker maakt om er hier tussen te komen.”

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.