mgm nvj maart

— donderdag 16 december 2010, 21:46 | 4 reacties, praat mee

Regeringsonderzoek naar Wereldomroep

De Tweede Kamer wil dat het kabinet onderzoek gaat doen naar het voortbestaan van de Wereldomroep. De Kamer stemde donderdag in met een motie van D66. Daarin staat dat de Wereldomroep door technologische ontwikkelingen deels is achterhaald. Het parlement wil nu dat het kabinet onderzoekt of de omroep in de huidige vorm moet blijven bestaan, of dat het wellicht beter is om functies 'geheel of gedeeltelijk onder te brengen bij andere, bestaande organisaties'. Laatste wijziging: 17 december 2010, 09:08

In het regeerakkoord staat dat de Wereldomroep zich moet richten op zijn kerntaken, die niet nader worden omschreven. De huidige taken, opgenomen in de Mediawet, zijn: het informeren van Nederlanders in het buitenland, het leveren van onafhankelijke informatie in landen met een informatieachterstand en het verspreiden van een realistisch beeld van Nederland in het buitenland.

Directie en hoofdredactie van de Wereldomroep zeggen vol vertrouwen te zijn over de toekomst. Hoofdredacteur Rik Rensen: ‘Het overgrote deel van onze journalistieke activiteiten is gericht op het buitenland. Wij publiceren in tien talen en bestrijken daarmee grote delen van de wereld waar men zit te springen om onze informatie. En andersom is de Nederlandse economie vrijwel geheel afhankelijk van het buitenland.’

Jan Hoek, directeur Wereldomroep, heeft er geen problemen mee dat er een onderzoek komt. ‘Het is goed om te onderzoeken wat er met publiek geld gebeurt.’ Hoek bestrijdt dat de Wereldomroep geen bestaansrecht heeft vanwege de komst van internet. ‘In ons land hebben we bijna allemaal beschikking over internet, maar wereldwijd ligt dit anders. Internationaal gezien heeft maar 28 procent van de wereldbevolking beschikking over het internet.’

Bekijk meer van

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

4 reacties

Cees Gravendaal, 17 december 2010, 11:46

De Wereldomroep, de publieke omroep gericht op buitenland, moet blijven. Maar…, dezelfde organisatie zal de inhoud van de programma’s moeten moderniseren en de wijze van distributie (kortegolfzenders, satelliet, internet)moeten aanpassen aan behoefte en mogelijkheden van de afnemer, dus de luisteraar. Achttien jaar ben ik nu intensief luisteraar naar de Wereldomroep (Nederlands en soms Engels). De kwaliteit gaat er niet op vooruit. Nieuws en informatie is overal ter wereld steeds meer toegangkelijk. Internet maakt veel nieuwsstations viaq de ether overbodig. Bovendien is de programmering traag en weinig flexibel. Een format waarbij een nieuwsstation 24 uur per etmaal actuele informatie aanbiedt is de toekomst voor een geloofwaardige Wereldomroep. Zeven dagen per week met uurprogrammering, ook in het weekeinde. Als de binnenkort door Buitenlandse Zaken gefinancierde Wereldomroep wil overleven zal het een nieuws- en voorlichtingszender moeten worden gevoed door journalisten die in de gaten houden wat de Nederlander in het buitenland wil en moet weten.
Kritiek op dreigende bezuinigingen zonder de inhoud van de programma’s ter discussie te stellen zal de positie van de Wereldomroep in het publieke bestel verzwakken en de betekenis voor de Nederlander in het buitenland doen afnemen.
Cees Gravendaal

Peter Veenendaal, 20 december 2010, 17:04

Collega Gravendaal luistert al 18 jaar intensief naar de Wereldomroep en dat doet me deugd, als ex-chef van de Nederlandse redactie. Zijn pleidooi voor een 24/7 format met nieuws en ‘wat de Nederlander in het buitenland wil en moet weten’ klinkt sympathiek. Maar zelfs zonder de verwachte bezuinigingen zou dat totaal onbetaalbaar zijn. En het staat haaks op Gravendaals eigen bewering dat nieuws en informatie overal ter wereld steeds toegankelijker wordt. Daarom gebruikt de Wereldomroep ook nu al het algemene nieuws van de NOS, aangevuld met eigen berichten over ‘wat de Nederlander in het buitenland wil en moet weten’. Daarbij wordt steeds vaker gebruik gemaakt van tekst, audio en video via internet. Kortegolfradio wordt geleidelijk afgebouwd tot een beperkte basisvoorziening voor de slinkende groep expats en emigranten die (nog) niet op de digitale snelweg is aangesloten.  Een ‘zender’ zijn we al lang niet meer, Cees. Maar blijf luisteren, en lezen, en kijken!

Cees Gravendaal, 21 december 2010, 22:20

De reactie van Peter Veenendaal begrijp ik ten dele. Waar hij niet op reageert is dat de zender zal moeten worden omgevormd tot een nieuws-
en aktualiteitenzender die gevoed kan worden met de informatiebronnen die de publieke mroep ter beschikking heeft. Het format moet worden aangepast aan een 7 x 24 uur programmering waardoor de nederlander in het buitenland altijd wordt voorzien van van belang is en wat hem/haar interesseert. De Wereldomroep met de huidige programmering toont aan dat men niet weet op wie men zich richt en voor welke doelgroep men programmeert. De publiek omroep zou mionder moeten klagen over de noodzaak van bezuinigingen, maar meer de hand in eigen boezem steken en bereid zijn te praten over het gebrek aan kwaliteit van de huidge progrmmering en de inhoud van een aantal programma’s. De Wereldomroep zal het nier redden met het herhalen en direct overnemen van radioprogramma’s van de publieke (Hilversumse) omroepen. Dat is wel verdedigbaar, maar het betekent dat de Wereldomroep als relaystation functineert en meer niet. Dat betekent dat er veel bezuinigingen mogelij zijn.
Ook de bewering dat de Wereldomroep progrmma’s p band aanlvert bij diverse locale stations is nauwelijks aantoonbaar. Ik heb nog nooit, onmdanks navraag, die programma’s op locale stations kunnen ontdekken. Daarbij maak ik een uitzoondering voor de Nederlandse Antillen (voorzover die nog zo mogen worden aangeduid). De Wereldomroep is offensief en zou een de deur moeten openzetten voor inhoudelijke opmerkingen. Angst is een slechte raadgever.
De bezuinigingen gaan door dat staat vast.
De Wereldomroep wens ik een zinvolle toekomstige taak toe. Inhoudelijk en vologens de moderne distributiemogelijkheden.
Succes,
Cees Gravendaal

Olivier, 22 december 2010, 07:44

De wereldomroep is een fossiel uit inmiddels vervlogen tijden. Ik word er ook nostalgisch want zoals zovelen heb ook ik rond de kleine wereldontvanger gezeten in Zuid-Frankrijk luisterend naar de berichten van de ANWB alarmcentrale die een eigenaar van een bruine Opel Ascona met vouwwagen zocht in Oostenrijk, Zwitsersland, Zuid-Duitsland of toch misschien Noord-Italië. Maar inmiddels heeft bijna iedereen een mobieltje en kan makkelijk worden opgespoord. Tegelijkertijd pluk je zelfs op de vreemdste plekken het nieuws van het net. Heel naar voor de collega’s dus, maar gewoon opheffen die boel. Als je nu al vooral NOS programma’s uitzendt, geef je in feite aan al geen bestaansrecht meer te hebben. Zeker niet voor iedereen onder de 40.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.