Leaderboard Journalist van het Jaar PIP Den Haag

— woensdag 25 november 2015, 12:46 | 0 reacties, praat mee

Redactie Advocatenblad boos over machtsgreep

De redactie van vaktijdschrift het Advocatenblad is ontstemd over de machtsgreep die de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) zou doen inzake zeggenschap over de inhoud van het blad. Begin oktober maakte NOvA bekend dat Boom Juridische uitgevers (BJu) vanaf 2016 het vaktijdschrift zal uitgeven. Laatste wijziging: 25 november 2015, 14:29

In een uitgebreid stuk op de website stelt de redactie dat ze niet is gekend in die uitnodiging aan potentiële nieuwe uitgevers. Daarnaast eist NOvA, volgens de redacteuren daarbij het redactiestatuut negerend, “volledige zeggenschap over de inhoud van het Advocatenblad”.

Het officiële orgaan van de Nederlandse advocatuur is daarmee minder onafhankelijk dan het Sinterklaasjournaal, schrijven de advocaten-redacteuren van het Advocatenblad. De redactie meldt verder het vertrek van hoofdredacteur Robert Stiphout, die ‘de ontwikkelingen niet afwacht’ en per 1 januari 2016 opstapt.

Toen de keuze voor BJu bekend werd gemaakt, werd tegelijk voor de komende drie jaar ‘een innovatieslag’ aangekondigd om het Advocatenblad “een stevigere juridische en vakinhoudelijke basis te geven”.

De redactie zegt zich zorgen te maken over deze ontwikkelingen en daarmee de continuïteit van het Advocatenblad: “Het Advocatenblad bestaat al 95 jaar en is - op enkele oorlogsjaren na - altijd in onafhankelijkheid gemaakt door haar redactie voor advocaten. Het Advocatenblad is weliswaar het officiële orgaan van de Orde, maar de inhoud van het blad wordt bepaald door de redactie, onafhankelijk van de Orde. De Orde is slechts verantwoordelijk voor de redactionele bijdragen van de Orde. Het Statuut is over deze verdeling van bevoegdheden en verantwoordelijkheden duidelijk.”

De redactie verzoekt de Algemene Raad van de Orde om de plannen met het vakblad in meer detail toe te lichten.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.