website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

VVD zet omstreden senator uit fractie na rechtszaak tegen Quote

Nick Kivits — Geplaatst op vrijdag 26 april 2019, 14:44

Foto: ANP / Koen Suyk

Foto: ANP / Koen Suyk

Nieuws UPDATE De VVD heeft de omstreden senator Anne-Wil Duthler uit de fractie van de Eerste Kamer gezet. Aanleiding is een uitspraak van de rechter in de zaak die Duthler had aangespannen tegen zakenblad Quote. Dat maakt de VVD vrijdag bekend via Twitter.

Quote onthulde dat er in februari voor 900.000 euro beslag is gelegd op bankrekeningen van het bedrijf van Duthler. In een ander artikel onthulde Quote dat de politica in de Eerste Kamer meerdere malen het woord had gevoerd over onderwerpen die een van haar bedrijven aanging.

Na de publicatie van de artikelen spande Duthler een rechtszaak aan tegen Quote omdat ze vindt dat het zakenblad haar naam schaadt. Haar eis tot rectificatie werd donderdag door de rechtbank Amsterdam van de hand gedaan. “De samenleving is erbij gebaat te worden geïnformeerd over (on)kreukbaarheid van haar vertegenwoordigers”, aldus de rechter. “Quote heeft dus belang het handelen (ook buiten de Kamer) kritisch tegen het licht te houden.” Quote hoeft een artikel dat het schreef over VVD-senator Anne-Wil Duthler dus niet te rectificeren.

Tijdens de rechtszaak trad Duthler op als haar eigen advocaat. Na afloop van de zitting hekelde ze in een blog het feit dat journalisten in de zaal live verslag deden via Twitter. Volgens haar had de aanwezigheid van journalisten effect op haar eigen woordkeuze omdat alles wat ze zou zeggen direct op Twitter kon komen te staan. Meer bij Quote

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.