persveilig seminar

— dinsdag 22 juli 2014, 08:23 | 1 reactie, praat mee

Rechter: verkoop tweedehands e-boek mag

Tweedehands e-boeken mogen voorlopig gewoon verkocht worden. Dat heeft een voorzieningenrechter van de rechtbank van Amsterdam bepaald. Het Nederlandse Uitgeversverbond (NUV) probeerde via een kort geding de verkoop van tweedehands e-boeken via de website van Tom Kabinet te verbieden. Het verbond stelt dat Tomkabinet.nl inbreuk maakt op de auteursrechten en de verkoop van illegale e-boeken faciliteert. Volgens Tomkabinet.nl moeten de regels voor e-boeken hetzelfde zijn als die voor papieren boeken, die wel doorverkocht mogen worden. De voorzieningenrechter zegt dat niet duidelijk is of er een juridisch verschil is tussen e-boeken en papieren boeken. Hij vindt dat de Europese rechtspraak daarover meer duidelijkheid moet geven. Tot die tijd wil hij de verkoop niet verbieden. De verkoop van e-books in Nederland neemt ondertussen toe: het aantal verkochte e-books is het afgelopen kwartaal met ruim veertien procent gestegen ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. Toen kochten lezers ruim 468 duizend e-books. Dat meldt boekendistributeur CB maandag op basis van de laatste kwartaalcijfers. Laatste wijziging: 24 juli 2014, 17:01

Bekijk meer van

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

Thees Peereboom, 23 juli 2014, 13:30

Opmerkelijk is dat - in het ‘buitenland’ (lees de USA) heeft een e-book helemaal niets met een papieren boek te maken, maar is het een niet-overdraagbare, persoonlijke licentie die o.m. eindigt bij misbruik of overlijden van de licentiehouder.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.