— dinsdag 3 augustus 2010, 12:01

Auteursrechtclaim Maroc.nl verworpen

Het gerechtshof Amsterdam heeft een tweetal claims tegen internetforum Maroc verworpen. Volgens een van de klagers, een beroepsfotograaf, maakte het forum inbreuk op zowel auteursrecht als portretrecht. Maroc had een artikel van De Telegraaf over kinderlokkers op internet inclusief (sterk verkleinde) foto overgenomen. De fotograaf had het dochtertje van zijn vriendin - onherkenbaar - met een knuffel laten poseren voor de foto die het Telegraaf-artikel illustreerde. Nu de foto ook op Maroc.nl stond, was volgens de klagers van inbreuk op het portretrecht sprake. Het hof stelt dat (her)gebruik van de foto de zeggingskracht van het artikel vergroot. Het gebruik had verder "plaatsgevonden in een context die, zo niet gelijk, dan in ieder geval vergelijkbaar is met die waartoe toestemming was verleend", oordeelt het gerechtshof. Van een overtreding van auteursrecht is daarom volgens het hof evenmin sprake. Maroc.nl stelde 8000 euro aan juridische kosten te hebben gemaakt om zich te kunnen verweren; de rechter wees daaruiteindelijk ruim 5000 euro van toe. Meer op Rechtspraak.nl

Bekijk meer van

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.