word studentlid

— vrijdag 18 januari 2019, 12:44 | 0 reacties, praat mee

Rechter: Google moet zoekresultaten over geschorste arts verwijderen

Rechter: Google moet zoekresultaten over geschorste arts verwijderen
© Lex van Lieshout / ANP

UPDATE Volgens deskundigen ligt er voor het eerst een uitspraak over het medisch tuchtrecht en het zogeheten recht om vergeten te worden. Trouw meldt dat de rechter Google verbiedt dat een berispte arts nog langer is te vinden via de zoekmachine. Laatste wijziging: 18 januari 2019, 13:16

Het recht om vergeten te worden behelst dat Europese burgers de mogelijkheid moeten krijgen om informatie die niet langer relevant, onjuist of verouderd is, of informatie die belastend is voor een individu maar geen algemeen belang dient, uit zoekmachines te laten verwijderen.

Volgens de rechtbank Amsterdam weegt het recht op privacy van de chirurg zwaarder dan het belang van het publiek om eenvoudig informatie te vinden over het oordeel van het medisch tuchtcollege, meldt dagblad Trouw. De uitspraak dateert al van afgelopen zomer, maar werd pas vorige maand gepubliceerd. Het dagblad schrijft dat Willem van Lynden, de advocaat van de arts, publicatie wilde tegenhouden omdat dat tot meer aandacht zou leiden. Van Lynden meldt dat er pas laat over de zaak is gepubliceerd, omdat hij had verzocht “deze niet te publiceren, dan wel goed te anonimiseren”. De rechtbank ging hier in mee en heeft volgens de advocaat deze zaak vele malen grondiger geanonimiseerd dan gebruikelijk is. “Dat proces kostte tijd.”

De rechtszaak draait om een chirurg die fouten maakte bij de nazorg van een patiënt, waardoor er complicatie ontstonden. De arts werd door het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg tijdelijk geschorst uit het BIG-register voor medische beroepen. In hoger beroep is dat omgezet naar een voorwaardelijke schorsing. Wie haar daarna googelde, vond haar vermelding ook nog eens op een website met een zwarte lijst van artsen.

Volgens de vrouw had zij zowel zakelijk als privé last van die zoekresultaten. Ze maakte daarom bij Google aanspraak op haar recht vergeten te worden. Google wilde echter niet meewerken en ook de Autoriteit Persoonsgegevens vond de zoekresultaten nog van belang, ook omdat de proeftijd nog niet was verstreken. Daarop stapte de arts naar de rechter.

De rechter plaatst vraagtekens bij de rechtmatigheid van de zwarte lijst, die willekeurig lijkt en waarop ook artsen staan die niet voor de tuchtrechter zijn verschenen. Bovendien had de arts alleen een voorwaardelijke straf gehad, terwijl vermelding op een zwarte lijst een boycot zou kunnen betekenen. Daarnaast wijst de rechter erop dat de uitspraak van het tuchtcollege eenvoudig is terug te vinden in het officiële BIG-register.

Google is in de zaak in hoger beroep gegaan. Ondertussen heeft Van Lynden voor zeker vijftien andere artsen ook een vergeetverzoek ingediend bij de zoekmachine, bijna de helft is toegekend door Google.

De advocaat is blij met de uitspraak. “Artsen waren ‘vogelvrij’ op internet, terwijl zij zich niet konden verdedigen, vanwege hun beroepsgeheim. De rechter heeft met deze uitspraak paal en perk gesteld aan die vogelvrijheid. En dat is meer dan terecht.”

Internetjurist Arnoud Engelfriet zegt bij de NOS dat de uitspraak niet betekent dat er niet meer geschreven mag worden over medische fouten. “Een normaal nieuwsbericht krijg je echt niet weg met deze uitspraak. Essentieel was het tendentieuze karakter van de lijst. Dat hoef je als arts niet te tolereren.” “Ik zie dit niet als een fundamentele bedreiging voor de informatievrijheid. Rare sites geven rare rechtspraak.”

Bekijk meer van

Rechtbank Amsterdam Google

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.