— vrijdag 26 april 2013, 10:04 | 0 reacties, praat mee

Realisme

De uncanny valley is een term voor het onbestemde gevoel dat je soms bekruipt bij kunstmatige afbeeldingen van mensen. Dat kan bijvoorbeeld een mensachtige robot zijn, een wassen beeld of een computeranimatie. Er is in zulke gevallen iets onbenoembaar mis. Meestal zijn het de dode ogen die ons onrustig maken.

Zoals kapitein Quint het in Jaws treffend over een haai zei: ‘When he comes at ya, doesn’t seem to be living.’ Toch lijkt het erop dat computers inmiddels de ongemakkelijke vallei aan het verlaten zijn. Het Deense bedrijf Keyshot maakt de gelijknamige software waarmee kunstenaar Marco Di Lucca zichzelf digitaal nabouwde.

Di Lucca, die onder meer in de filmindustrie werkt, gebruikte deels reguliere fototechniek en deels rendering op de computer. Het eindresultaat hierboven, met neus- en oor­haren, een opstandige wenkbrauw en vochtige, glinsterende ogen maakt dat we twee keer moeten kijken voor we zien dat deze foto uit enen en nullen bestaat. Keyshot wordt steeds vaker gebruikt als alternatief voor ­product- en stillfotografie, zoals de indrukwekkende galerij op 
www.keyshot.com bewijst.

Bekijk meer van

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.