banner persveilig

— dinsdag 25 november 2008, 13:47 | 1 reactie, praat mee

Reacties op krantensites: lang leve de ‘nicknames’

Gelukkig wordt in ons vakblad keurig netjes de namen van mensen die reageren gezet, vaak zelfs ook met vermelding van hun functies. Op de sites van de dagbladen is dat heel anders. Vaak worden nicknames, pseudoniemen of slechts (ware?) voornamen gebruikt, aldus oud-dagbladjournalist Hans Roodenburg in een opiniebijdrage.

Alle kranten hebben inmiddels spelregels opgesteld waar lezers die willen reageren zich aan moeten houden. Voor zover de reacties niet rechtstreeks, elektronisch ‘gecheckt’, op de sites worden geplaatst, worden ze door een eindredactie beoordeeld op naleving van de spelregels waarbij scheldwoorden, zware beledigingen of vergelijkingen met verwerpelijke ‘beroemdheden’ (zoals Hitler) terecht verboden zijn.


Zo hoort het en zo werd het vroeger bij papieren kranten ook gedaan. Speciale redacteuren hadden de taak om ‘ingezonden brieven’ te beoordelen op hun relevantie en hun inhoud. Je had al gauw in de gaten welke (trouwe?) abonnees querulanten werden. Om hen niet van je af te zonderen, nam je af en toe een zwaar herschreven brief van hen mee! Mede door deze ‘gehaktmolen’ droegen de lezersrubrieken bij kranten ook bij aan het imago van het dagblad.


Dat is bij de reacties van krantenlezers op internet tegenwoordig wel anders. Soms vraag je je af wat mensen beweegt om allerlei onzinnige en niet ter zake doende reacties te geven. Alle grote kranten hebben wel een ‘checksysteem’. Bij het AD moet je je laten registreren met je emailadres (niet meer dan dat!). Als je je voor de rest aan de spelregels houdt, zijn nicknames en anonymi (‘Wishful’ en ‘Argus’) toegestaan.


Bij De Telegraaf wordt in de reacties de voornaam en de plaats van vestiging vermeld hoewel ook daar nog wel eens nicknames (als X-Men en Space doorslippen). Bij de Volkskrant en NRC Handelsblad zijn reacties niet op elk internetbericht mogelijk en wordt wat strenger gemodereerd.


Met name NRC probeert de lezers hierin naar eerlijkheid te sturen. Minstens wordt de voorletters of voornaam en achternaam vermeld. Bovendien wordt minstens verwacht dat het vestigingsadres ook wordt aangegeven hoewel de controle daarop natuurlijk ook zijn grenzen heeft. Heel attent is ook dat als de reactie in de krant komt, of als er geen plaats is, dat de betrokkene wordt gemeld.


In de rubriek ‘De lezer schrijft’ heeft hoofdredacteur Birgit Donker van NRC Handelsblad uitgelegd dat schuilnamen niet zijn toegestaan. ,,Ons streven is zo weinig mogelijk anonieme en pseudonieme reacties te plaatsen. Het past bij een volwassen krant dat je onder naam uitkomt voor je bijdrage en niet reageert als ‘flatscreen’ of ‘Nomen Nescio’.’’


Daarin kan ik me helemaal vinden. Het mooie en oneindige wereldwijde informatiekanaal dat internet is, moet niet wat betreft de serieuze dagbladen in Nederland vervuild worden met mensen die ‘lang leve de lol’ hun ei willen leggen.


Hans Roodenburg,
Sint-Annaland

Hans Roodenburg heeft per 1 januari 2006 gebruik gemaakt van de vrijwillige vertrekregeling voor ouderen bij het Rotterdams Dagblad na de fusie met het AD. Hij werkt nu freelance voor De Oud-Rotterdammer en maritieme vakbladen als MainPort, Maritiem Nederland en de Maritieme Offshore & Carrièrekrant.

Bekijk meer van

Praat mee

1 reactie

SchuilnaamX, 25 november 2008, 23:41

Amen.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.