Jodal

— donderdag 8 juni 2017, 11:23 | 0 reacties, praat mee

Radiopiraten steeds inventiever om ontmanteling apparatuur te voorkomen

© ANP

De bestrijding van etherpiraten verhardt, constateert het Agentschap Telecom in zijn jaarverslag, de Staat van de Ether 2016. De 150 radiopiraten die zijn overgebleven halen steeds gevaarlijkere acties uit om te voorkomen om ontmanteling van hun illegale zendapparatuur te vertragen of te voorkomen. Laatste wijziging: 8 juni 2017, 11:26

“Ze plaatsen apparatuur in gebarricadeerde zeecontainers, plaatsen asbestplaten rondom zendapparatuur of hangen brandstofvaten in antenneconstructies. Ook worden sites van mobiele netwerkoperators vernield en tapt men stroom af. Ook wordt zendapparatuur in hoogspanningsmasten geplaatst.”

Plaatsvervangend hoofdinspecteur John Derksen zegt bij de NOS: “De romantiek is er wel vanaf. Ze vertonen steeds vaker crimineel gedrag.” Volgens hem schroomt die harde kern van 150 mensen niet om geweld te gebruiken en inspecteurs thuis te bedreigen. Zo werd twee weken geleden nog een inspecteur uit zijn auto getrokken.

Het Agentschap Telecom wijst op de kosten voor de samenleving. “Milieuschade, vernieling, diefstal en bedreiging zijn helaas geen uitzondering. [...] Dergelijk crimineel gedrag kan plaatselijk zelfs leiden tot uitval van mobiele netwerken, het C2000-netwerk en tot een verminderde bereikbaarheid van 112.” Ook kunnen de illegale zenders storingen veroorzaken bij de ontvangst van legale landelijke en regionale radiozenders. Commerciële zenders hebben vaak veel geld betaald voor een plek op de FM-band.

 

Bekijk meer van

FM Agentschap Telecom

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.